2022. augusztus 8., László

Eger ügye

#egerplusz #eger #eszterházy károly katolikus egyetem #magyar természettudományi társulat

Az egri egyetemen jött létre a Magyar Természettudományi Társulat helyi szervezete – VIDEÓ

Barna Benedek 2021.11.26. 14:56

Az Eszterházy tanára lett a szervezet elnöke.

 

Együttműködési megállapodást írt alá Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, egyetemünk rektora és Dr. Tardy János, a Magyar Természettudományi Társulat elnöke csütörtökön a Líceumban. Az eseményen bejelentették: megalakult az MTT Észak-Magyarországi Területi szervezete, melynek elnöke Prof. Dr. Kertész Ádám, az Eszterházy Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének tanára lett – számolt be az egri egyetem honlapja.

 

Kitaibel Pál botanikus néhány társával már 1802-ben felvetette egy természettudományi társaság létrehozásának gondolatát, ám csak négy évtizeddel később, 1841-ben alakult meg Bugát Pál kezdeményezésére a Magyar Természettudományi Társulat – idézte fel a Tittel Pál Könyvtárban a Természettudományok az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen elnevezésű konferencián Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona.

 

Az egri egyetem rektora – a szervezet Földtudományi Szakosztályának elnöke – kiemelte: a társulat küldetése mindig az volt, hogy a természeti értékeket, a természettudomány legújabb eredményeit megismertesse, s a világ egyik legrégebbi tudományos ismeretterjesztő társaságának célkitűzései ma sem vesztették el időszerűségüket. Hozzátette: öröm, hogy a Kárpát-medence magyar diákjainak nagyszerű, ösztönző lehetőségeket ad tanulmányai versenyeivel a társaság, több megméretés, így Hevesy György Kárpát-medencei Kémiaverseny és Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz-Földtan Verseny országos döntőjének rendre egyetemünk ad otthont.

 

 

Dr. Tardy János, a Magyar Természettudományi Társulat ügyvezető elnöke azt mondta: az egri egyetem és a társulat "baráti kapcsolata" több évtizedes múlttal rendelkezik, az együttműködés fontos mérföldköve a most megkötött megállapodás. Úgy fogalmazott: hisznek abban, hogy élettel tudják megtölteni a dokumentumot, szeretnének minél több egyetemistát és oktatót arra biztatni, hogy kapcsolódjon be a munkába. Ennek jegyében jött létre az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a Magyar Természettudományi Társulat Észak-Magyarországi Területi Szervezete, amelynek elnöki tisztét Prof. Dr. Kertész Ádám, az EKKE Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének egyetemi tanára tölti be, alelnöke pedig Dr. Juhász Tibor, az egyetem tudományos rektorhelyettese.

 

Az eseményen Dr. Jedlovszky Pál, a Kémiai és Fizikai Intézet igazgatója Hevesy György Érmet vehetett át Dr. Tardy Jánostól. 

 

A megállapodás aláírását követően az egyetemünkön zajló tudományos kutatások eredményeit ismertették az egyetem oktatói, kutatói.

 

(Indexfotó: Nagy Adrienn / EKKE)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló