2021. június 16., Jusztin

Eger ügye

Az egekben a zöldségek és gyümölcsök ára, mit tehet ilyenkor egy egri étterem?

2019.11.30. 00:00

Az alapanyagok drágulása az egri vendéglátókat is érzékenyen érinti.

 

Az élelmiszerek ára éves összevetésben 7,9 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké 17,1 százalékkal drágult, a gyümölcsök ára a gyenge termés miatt 46 százalékkal emelkedett. A hellovidek.hu arra volt kíváncsi, hogyan reagáltak erre a jelentős drágulásra a vidéki éttermek, és a megkérdezettek között volt az egri Macok Bisztró és Borbár ügyvezetője is.

 

Mivel áremeléseket ebben az időszakban nem tudtunk végrehajtani, ezáltal a nyersanyagár emelkedése csökkenti a vendéglátó egységek nyereségét, ezzel is megnehezítve a talpon maradást. Sajnos ez azt vonja maga után, hogy az egyéb költségeket kell csökkenteni, így kevesebb jut beruházásra, gépbeszerzésre, illetve a személyzet létszámának csökkentése vált szükségessé

 

– magyarázta Csorba Éva.

 

Elmondása szerint főleg a zöldségek, gyümölcsök jelentős árváltozása érintette nagyon érzékenyen az éttermet, ugyanakkor az étlapjukon emiatt nem történt változtatás.

 

Más éttermektől is azt a választ kapta a HelloVidék, hogy az áremelkedés miatt nem módosítják az étlapot. A balatonszemesi Kistücsök étterem ügyvezetője szerint ők mindig azzal is kalkulálnak, hogy az időjárástól függően bármikor rossz lehet a termés, és drágulás jöhet. A tatai Platán étterem séfje pedig arról beszélt, hogy nekik nagy segítség a saját kertészet.

 

(Indexfotó: Macok Bisztró Facebook-oldala)

 

Országos aláírásgyűjtés indult az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló