Az egekben a zöldségek és gyümölcsök ára, mit tehet ilyenkor egy egri étterem?

Az alapanyagok drágulása az egri vendéglátókat is érzékenyen érinti.
Az élelmiszerek ára éves összevetésben 7,9 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké 17,1 százalékkal drágult, a gyümölcsök ára a gyenge termés miatt 46 százalékkal emelkedett. A hellovidek.hu arra volt kíváncsi, hogyan reagáltak erre a jelentős drágulásra a vidéki éttermek, és a megkérdezettek között volt az egri Macok Bisztró és Borbár ügyvezetője is.
Mivel áremeléseket ebben az időszakban nem tudtunk végrehajtani, ezáltal a nyersanyagár emelkedése csökkenti a vendéglátó egységek nyereségét, ezzel is megnehezítve a talpon maradást. Sajnos ez azt vonja maga után, hogy az egyéb költségeket kell csökkenteni, így kevesebb jut beruházásra, gépbeszerzésre, illetve a személyzet létszámának csökkentése vált szükségessé
– magyarázta Csorba Éva.
Elmondása szerint főleg a zöldségek, gyümölcsök jelentős árváltozása érintette nagyon érzékenyen az éttermet, ugyanakkor az étlapjukon emiatt nem történt változtatás.
Más éttermektől is azt a választ kapta a HelloVidék, hogy az áremelkedés miatt nem módosítják az étlapot. A balatonszemesi Kistücsök étterem ügyvezetője szerint ők mindig azzal is kalkulálnak, hogy az időjárástól függően bármikor rossz lehet a termés, és drágulás jöhet. A tatai Platán étterem séfje pedig arról beszélt, hogy nekik nagy segítség a saját kertészet.
(Indexfotó: Macok Bisztró Facebook-oldala)
Országos aláírásgyűjtés indult az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséért
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, kövessen bennünket az EGRI ÜGYEK Google Hírek oldalán!