2024. július 20., Illés

Eger ügye

#egerplusz #eger #egri vár #kultúra #szász attila #rövidfilm

Az Apró mesék rendezője új filmet készített az egri várostromról, amit Clevelandben mutattak be

Kovács Dávid 2022.04.11. 09:48

A Szász–Köbli duó Eger, 1552 című kisfilmje mindjárt egy Oscar-kvalifikáló fesztiválon versenyzett. Később csak a várban lesz majd látható.

 

A Cleveland Nemzetközi Filmfesztiválon tartotta új rövidfilmje nemzetközi premierjét Szász Attila, a Félvilág, az Örök tél és az Apró mesék rendezője, írja a Film.hu moziportál.

 

Az Eger, 1552 egy 17 perces rövidfilm, amelynek főszereplője két hatodikos, akik egy osztálykiránduláson eltévednek az egri várban, és hirtelen az 1552-es ostrom közepén találják magukat. A két kiskamaszt Kovács-Szégner Gergely és Boros Borka alakítja, mellettük feltűnik Trokán Nóra, Molnár Levente, Jászberényi Gábor és Orosz Ákos is.

 

A kisfilmet rendező Szász Attila a forgatókönyvet ezúttal is Köbli Norberttel közösen jegyzi, akivel többször is dolgozott már együtt. Az Eger, 1552-t még 2020-ban forgatták, az utómunkája pedig tavaly fejeződött be. A film egyébként az egri Dobó István Vármúzeum megrendelésére készült, Magyarországon kizárólag a vár jelenleg épülő mozitermében lesz majd látható, a vármúzeum programjának szerves részeként.

A koncepció az volt, hogy hozzuk közelebb az egri vár ostromát a mai fiatalokhoz, akiknek az Egri csillagok sem mint kötelező olvasmány, sem mint filmalkotás esetleg nem nyújt már emlékezetes élményt, és szerettük volna, ha egy olyan rövidfilmen keresztül találkoznak az egri várvédők történetével, amely szórakoztató módon teszi átélhetővé számukra a korabeli eseményeket.

– mondta Szász Attila a film születéséről.

 

A rendező szerint csak hab a tortán, hogy a rövidfilm felkeltette egy olyan nemzetközi filmfesztivál érdeklődését, amely Oscar-kvalifikációs joggal rendelkezik, azaz a rövidfilm kategória nyertese felkerül majd arra a listára, amelyről a következő évi Oscar-jelölt kisfilmeket kiválasztják. "Számunkra külön öröm, hogy a film világpremierjére egy ilyen rangos eseményen kerülhet sor" – mondja Szász.

 

A filmben az Egri Vitézlő Oskola tagjai is felbukkannak, amire az alapító, Berecz Mátyás is felhívta nemrég a figyelmet: "Két évvel ezelőtt az egri és a boldogkői várban forgattuk a kisjátékfilmet. A film a legendás ostromról szól, csak egy kicsit másképp. Büszke vagyok, hogy az Egri Vitézlő Oskolával mi is részesei lehettünk az alkotásnak" – írta nemrég a Facebook-oldalán.

 

Az Eger, 1552 gyártója az Extreme Film, amely a Facebook-oldalán korábban több galériányi képet is megosztott a forgatásról:

 

"EGER 1552" - 4. nap

Közzétette: Extreme Film – 2020. szeptember 6., vasárnap

 

A Cleveland Nemzetközi Filmfesztiválon az Eger, 1552 mellett szintén versenybe szállt a Szelíd, azaz Nemes Anna és Csuja László testépítős drámája is, amelynek Sundance-ben volt a világpremierje. A fesztivált március 30. és április 9. között rendezték meg.

 

 

(Indexkép: Extreme Film / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló