2023. december 9., Natália

Eger ügye

#országgyűlés #pajtók gábor

Átvette megbízólevelét az egri körzet képviselőjévé megválasztott Pajtók Gábor

Barna Benedek 2022.04.19. 17:15

Május elején ülhet be az Országgyűlésbe.

 

Az április 3-i választás jogerős eredményének megállapítását követően kedden délután átvette megbízólevelét dr. Pajtók Gábor. Eger és térsége új országgyűlési képviselőjének dr. Chikán Zoltán, az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság elnöke adta át az okmányt a Városháza dísztermében – számolt be a TV Eger.

 

Az eseményen elhangzott: a végleges eredmény szerint a Fidesz-KDNP színeiben induló jelölt 29.703 érvényes szavazatot kapott. Pajtók Gábor a tévének nyilatkozva megtisztelőnek nevezte a választópolgárok bizalmát, és azt mondta, bízik benne, hogy ebben az új feladatában is helyt fog állni.

 

 

Május elején ül össze az új Országgyűlés

 

Az MTI keddi híre szerint Áder János köztársasági elnök  május 2-ára hívta össze az Országgyűlés alakuló ülését. A parlament megbízatása ezzel az alakuló üléssel kezdődik, és a következő Országgyűlés megalakulásáig tart majd.

 

A köztársasági elnök az alakuló ülésen tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, akinek megválasztásához a képviselők több mint felének a szavazata szükséges. Szintén az alakuló ülésen választják meg – az országgyűlési törvény szerint a frakcióvezetők indítványára, a korelnök javaslata alapján – titkos szavazással a házelnököt, valamint nyílt szavazással az alelnököket és a jegyzőket. Közös indítvány híján a legnagyobb létszámú képviselőcsoport vezetője jogosult a házelnök személyére indítványt tenni. Ez esetben az alelnököket és a jegyzőket már az ő javaslatára választják meg, a frakcióvélemények meghallgatása után.

 

A háznagyot a házelnök javaslatára választják meg. A megválasztott képviselők megbízólevelüket az Országgyűlés alakuló ülését megelőzően a köztársasági elnöknek nyújtják be.

 

Az alakuló ülést az államfő nyitja meg, majd tájékoztatást ad a megbízólevelek átvételéről. A korelnök és a korjegyzők hivatalba lépése után a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és a Nemzeti Választási Iroda elnöke számol be a választásról az Országgyűlésnek.

 

Várhatón nem minden képviselő lesz jelen

 

A képviselők a mandátumvizsgálat eredményéről szóló határozat elfogadása után esküt tesznek, majd vita nélkül határoznak a választással kapcsolatos beszámolók elfogadásáról.

 

Szintén az alakuló ülésen, a választási beszámolók elfogadása után jelentik be a frakciók megalakulását.

Az április 3-ai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP 135 mandátumot szerzett, a DK-ból, a Jobbikból, az LMP-ből, az MSZP-ből, a Momentumból és a Párbeszédből álló ellenzéki tömörülés 57 mandátumot, míg a Mi Hazánk 6 mandátumot. Egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

Az ellenzéki pártok közül a Momentum a napokban bejelentette, hogy képviselői bojkottálják az alakuló ülést.

 

 

(Indexkép forrása: TV Eger / YouTube)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló