2023. október 1., Malvin

Eger ügye

A város készül a legrosszabbra: 1200 élelmiszercsomagot állít össze az önkormányzat

2020.03.18. 14:00

Ingyenesen hívható telefonszámokat hozott létre az önkormányzat, adományszámlát nyitottak és döntöttek arról is, hogy a most lejáró települési támogatások automatikus meghosszabbodnak. Mirkóczki Ádám szerda kora délután sajtótájékoztatón számolt be az városvezetés legfrissebb intézkedéseiről.

 

Az önkormányzat legfrissebb intézkedéseiről számolt be szerdai sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám polgármester. A városvezető rögtön kitért arra, hogy kéri az egrieket: aki teheti, maradjon távol a társas érintkezés lehetőleg minden formájától. Felhívta a figyelmet: akinek nem muszáj, ne menjen ki a lakásából, köztük a gyerekek és főleg a legnagyobb veszélynek kitett idősek sem. Az iskoláskorúakhoz szólva külön beszélt arról, hogy nem szünidő miatt nem kell iskolába járniuk.

 

 

Telefonügyelet ingyenesen hívható számokkal

 

Mirkóczki öt pontban foglalta össze a legfrissebb intézkedéseiket. Közölte: létrehoztak három ingyenesen hívható zöldszámot, ha bárkivel bármilyen baj történik, akkor ezen számok bármelyikét hívhatja. A városvezető hangsúlyozta, hogy nem csak megbetegedéssel kapcsolatban hívhatók ezek a számok, igyekeznek segíteni minden olyan, a koronavírus egyéb hatásai miatt is fennálló problémákban, amelyekben van bármilyen kompetenciája a városnak vagy a társhivataloknak, -szerveknek.

 

Ez a három szám a következő:

 

06-80-200-882,
06-80-496-008,
06-80-496-009.

 

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az önkormányzat elkülönített egy 6 millió forintos keretet arra, hogy 1200 darab, tartós és száraz élelmiszerekből álló csomagot össze tudjanak állítani, ezeket a csomagokat fel tudják halmozni. Mirkóczki Ádám szerint ezt egy olyan krízishelyzetre szánják, amikor már esetleg így is kell segíteni az embereken. Ha ez tényleg bekövetkezik, elsősorban az idősek, köztük is a 70 évesek vagy idősebbek számára nyújtanának így is gyors segítséget.

 

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy az Egységben a Városért Egyesület frakciója nyitott egy adományszámlát, amelyre a koronavírussal kapcsolatos felajánlásokat várják. Ez az OTP-s számlaszám a következő:

 

11739009-23911200.

 

A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat nem tud jogilag ilyen adományokat kezelni, ezért kellett az egyesület égisze alatt megnyitni a számlát. Az utóbbi időszakban a városvezetést több magánszemély és vállalkozó is megkereste azzal a kérdéssel, hogy mivel és miben tudnának segíteni, amelyért külön köszönetet mondott Mirkóczki. A fenti számlaszámra bármekkora összegű felajánlást várnak, és a polgármester szerint transzparenssé teszik a számlakivonatokat, beszámolnak arról, pontosan mire költötték a pénzt.

 

Továbbra is jönnek a rendszeres települési támogatások

 

Mirkóczki Ádám bejelentette azt is, hogy azokat a rendszeres települési támogatásokat, amelyek az elkövetkezendő napokban, hetekben járnának le, meghosszabbítják 3 hónappal. Ilyen támogatás egyebek közt a lakhatási és gyógyszertámogatás.

 

Végül elhangzott, hogy a Polgármesteri Hivatal üvegtermében a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete az önkormányzattal közösen véradást szervez, ezek időpontja:

 

április 1., április 8., április 15. és április 21. 10 és 15 óra között.

 

Kérdésre válaszolva Mirkóczki elmondta, hogy egyelőre nincs tudomásuk arról, hogy Egerben a Bosch vagy a ZF leállna. Szerinte ameddig ezek a vállalatok az eszközökhöz, nyersanyagokhoz hozzájutnak, addig a gyártást meg tudják oldani. Ha ez már nem válik lehetővé, akkor nyilván kényszerből le kell állniuk. A polgármester hozzátette, ha a kormány úgy dönt, hogy korlátozzák a szabad mozgást, akár a munkahelyre járást, akkor nem is tehet mást egy multicég és egy kisvállalkozó sem, minthogy leállítja az üzemét. "Azt gondolom, hogy mindenki akkor jár el helyesen, hogyha számít további lépésekre, és bekalkulálja ezt" - hangsúlyozta Mirkóczki Ádám.

 

A sajtótájékoztató végén az is felmerült, hogy a jelenlegi kilátások szerint mennyire érinti negatívan az idegenforgalmat a koronavírus miatti vészhelyzet. Mirkóczki Ádám szerint milliárdos tételben kell már most gondolkodni nem csupán a turizmus, hanem sok más gazdasági mutató tekintetében. Úgy látja, nagyon sok fog azon múlni, hogy a járvány lecsengését követően a kormány milyen arányban fogja segíteni az egyes településeket akár saját forrásból, akár abból az Európai Unió által küldött segítségből, amely egy részéről már most született bejelentés. 

 

"Mi azon leszünk, hogy pótoljunk mindent, de most azt gondolom, az a legfontosabb, hogy a biztonsági szempontokat a leghatározottabban, a leghatékonyabban betartva megtegyünk mindent, amit csak tudunk. Azt látom, hogy most nagyon sok felelőtlen ember helyett kell felelősen dönteni. Ezt mi meg fogjuk tenni, de nem tudjuk megvédeni akkor az embereket, ha ők maguk nem akarják önmagukat megvédeni" - zárta a tájékoztatót Mirkóczki Ádám.

 

 

 

 

Összesen 14 fertőtlenítő pont lesz Egerben, ahol helyi sportolók is önkénteskednek majd

Mirkóczki Ádám polgármester beszélt a legújabb intézkedésekről. Hétfőn az egri városvezetés újabb intézkedéseket foganatosított, ezekről beszélt délutáni sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám polgármester: - A közétkeztetést biztosítani tudják a rászorulók számára, és biztosítani is fogják. - Noha minden óvoda és minden bölcsőde bezárt, kidolgozták a felügyeleti rendszert.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló