2024. február 23., Alfréd

Eger ügye

#egerplusz #eger #felújítás #kertész utca

A tervezettnél hamarabb átadhatják a forgalomnak a felújított egri Kertész utcát

Barna Benedek 2022.07.15. 15:04

Több dologról is szó volt a felújításról tartott lakossági fórumon, egyebek mellett elhangzott, hogy az év végére várt átadás hónapokkal korábban megtörténhet.

 

Az egri önkormányzat a Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskolába szervezett lakosági fórumot csütörtök délutánra a Kertész utcai beruházásról. Az eseményen többe között az is elhangzott, hogy akár már idén ősszel átadhatják a teljes szakaszt a forgalomnak – számolt be az egerhirek.hu.

 

Mirkóczki Ádám polgármester a fórumon elmondta, hogy már 200 millió forintniy többletkiadás keletkezett – az építőanyagok drasztikus drágulása miatt –, de egyúttal megnyugtatott mindenkit, hogy ezt az önkormányzat biztosítani tudja, ezért a kivitelezés nincs veszélyben. A polgármester megemlítette azt is, hogy

az eredetileg tervezett decemberi időpontnál jóval hamarabb, várhatóan már idén szeptemberben, legkésőbb októberben át tudják adni a forgalomnak a felújított utcát, aminek az iskolakezdés miatt is nagy jelentősége van.

Spisák György aljegyző a városvezető információit megerősítve elmondta hogy hetente egyeztet a kivitelező céggel, akik jelezték irányába, hogy jelen állás szerint szeptemberben már elkezdődhetnek az aszfaltozási munkálatok, így az utcát már az ősszel át tudják majd adni a forgalomnak, melyet faültetések és kisebb tereprendezések fognak követni, mely munkálatok már nem lesznek hatással az időközben megindult forgalomra.

 

A teljes csatornarendszer felújítására nincs pénz

 

Az aljegyző emlékeztetett, hogy a csapadékvíz-elvezetés fejlesztése kimaradt a korábbi tervezésből, ezért megoldásként a meglévő csatornákat speciális technológiai eljárással kitakarítják, ahol pedig szükséges, úgynevezett béléscső behelyezésével avatkoznak be. Az aljegyző kiemelte: ezek a csatornák 20-30 éve nem voltak tisztítva, így azok karbantartása mintegy 30 millió forint plusz költséggel járt. Mint mondta, nem ígérheti, hogy a jelenlegi csatornahálózat elvezeti majd a nagyobb vizet, de a takarításuk után erre minden remény megvan.

 

 

A fórumon több helyi lakos is felszólalt, és mások mellett a csatornázás kivitelezését kifogásolták. Spisák György a kritikára reagálva azt mondta, hogy a csatornázás problémaköre egy 30 éves öröksége a jelenlegi városvezetésnek, valamint hangsúlyozta, hogy a teljes Kertész úti csatornarendszer felújítására nincs pénze az önkormányzatnak.

 

Zöldterületek és parkolók

 

Volt aki a zöld területeket hiányolta és az eperfák kivágását kifogásolta. Az aljegyző megnyugtatásként elmondta, hogy még egyáltalán nem látszik, mekkora lesz a zöldfelület az utcában, mert nem kezdődött el a fák, bokrok és egyéb növények telepítése. Úgy fogalmazott: tisztában van azzal, hogy nagy lesz a leburkolt felület, de kevesebb burkolat használatával a várható forgalmat nem lehetne biztonságosan levezetni a Kertész úton. Mint mondta, az miatt is látszik nagynak a most megépült burkolat, mert sok helyen eddig csak kis járda volt az utcában.

 

A parkolóhelyek számával kapcsolatban megjegyezte, hogy voltak olyan helyek a felújítás alatt álló területen, ahonnan el kellett venni parkolókat, amiket máshol kellett pótolni, ezért tűnhet többnek azok száma.

 

A körforgalomról egyeztettek a Volánnal

 

Horcsin Zoltán arra a kérdésre is válaszolt, ami a Hadnagy utcánál épülő körforgalom méretével kapcsolatban fogalmazódott meg többekben, annak méretét illetően. Egy felszólaló például arra volt kíváncsi, hogy el tudnak-e ott fordulni a csuklós buszok.

 

A tervező elmondta, hogy az ominózus körforgalom tervezése a Volánbusszal egyeztetve történt, és az le van modellezve, így a buszok fordulásával nem lesz probléma, de akár a nyergesvontatók is kényelmesen fogják majd tudni használni azt. Ahol pedig járdák épülnek és indokolt, ott úgynevezett pollerek lesznek majd kihejezve, így nehezítve a járdán való szabálytalan parkolást.

 

 

(Indexkép forrása: Mirkózki Ádám Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló