2024. április 17., Rudolf

Eger ügye

#dobó istván vármúzeum #ásatás

A Nagy-Eged hegyi remetekápolna kutatásának aktualitásai, indulhat az ásatás

Csarnó Ákos 2023.05.12. 09:57

 

A Nagy-Eged hegyi remetekápolna kutatása civil kezdeményezésre indult 2020 februárjában, azóta a Dobó István Vármúzeum önkéntesekkel, lokálpatrióta lakosokkal, helytörténészekkel folytatta a 18. századi kápolna kutatását - tájékoztatott a Dobó István Vármúzeum. 

 

Ennek nyomán nem csupán az egykori templom helyét ismerjük, hanem körvonalazódott annak kiterjedése és alaprajza is. A kápolna tárgyi hagyatékából a tavalyi Múzeumok Éjszakáján (2022.06.25-én) az érdeklődők egy kiállítást, és ahhoz kapcsolódó előadásokat hallgathattak meg, informatív posztereket tekinthettek meg és a remetekápolna romjaihoz vezetett túrán is részt vehettek. E hagyományt folytatva idén június 2-án ismét kiállítást nyitunk a kápolnához köthető, legújabban felfedezett műtárgyak és leletek együtteséből a Dobó István Vármúzeum frissen átadott déli fogadóépületében. 2023. októberében konferenciát szervezünk az egri várban a remetekápolna kutatásáról.

 

Május 15 – Június 1-ig régészeti ásatást folytatunk a kápolna iránt elkötelezett önkéntesekkel és a múzeum közösségi régészeti programjának résztvevői segítségével. A feltárás során két kutatóárokkal fogjuk a kápolnát kutatni, célunk megtalálni az eredeti falakat, és fényt deríteni arra, hogy pontosan mikor épült. Az ásatás eredményeit június 4-én (vasárnap) nyílt nap keretében meg lehet tekinteni a helyszínen, de a feltárás ideje alatt is szívesen látunk minden érdeklődőt.

Összességében a Nagy-Eged hegyi remetekápolna kutatása a közösségi régészet, a civil összefogás, a kulturális turizmus egy fontos példája lehet a jövőben, mely megannyi perspektívát rejt magában. Ennek egy következő, de annál fontosabb lépcsője lenne a május 15-én induló tervásatás.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló