2024. július 20., Illés

Eger ügye

#eger #felsőváros #játszótér #közgyűlés

A Felsővárosban épül az új játszótér – Az egri közgyűlésen eldőlt az, amiről már egyszer döntöttek

Domán Dániel 2021.10.28. 11:56

Rükvercben haladunk. A csütörtöki közgyűlésen a testület arról döntött, amit már egy hónapja tudunk. Pont került Eger közéletének egyik legszínvonaltalanabb vitájára, így az új játszótér – amelyet a polgármester az Érsekkertben látott volna szívesen – végül a Felsővárosban fogja boldogítani a családosokat. Megeshet, hogy a városvezetésre komoly benyomást tett Christopher Nolan Tenet című alkotása, hiszen ők is visszafelé haladnak a cselekményben.

 

Az elmúlt hónapokban több vihart is kavart az a bizonyos játszótér, amelyet eredetileg a polgármester az Érsekkertben szeretett volna látni, azonban a Kormányhivatalban működő Területi Tervtanács ennek ötletét elutasította. Hozzájárulásukra azért lett volna szükség, mert az Érsekkert műemléki környezet, így bármilyen fejlesztés történik ilyen jellegű területen, az engedélyeztetést kötelező hivatali eljárás keretében kell megtenni. Emiatt Mirkóczki Ádám Facebook-posztjában uszította a kommentelőket még azelőtt, hogy a Tervtanács hivatalos állásfoglalása elkészült volna. 


Több cikkünkben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a képviselő-testület egyes előterjesztései bizonyos ügyekben rendkívül hiányosak és kidolgozatlanok, sokszor pedig olyan döntések születnek, amelyekhez egyáltalán nem köthető hivatalos dokumentum. Így történt az új játszótérrel kapcsolatban is, amelynek helyszínéről egyedül Mirkóczki Ádám döntött még a nyár folyamán. Ezzel semmi gond nem lett volna javaslat szintjén, amit beterjeszthetett volna a képviselők elé a közgyűlésen, akik a legjobb tudásuk szerint szavazhattak volna róla. Ebben a véleménycikkünkben is kifejtettük, hogy az lenne az igazi politikai bravúr, ha a polgármester (vagy akárki a testületből) többséget tudna szerezni egy-egy javaslatához. Tekintve, hogy a városvezető frakció kettészakadt, nehezebb elérni a többségi szavazatot, de talán egy ilyen ügy, hogy hol helyezkedjen el a játszótér, nem igényelne akkora politikai játszmákat, ha a döntés előkészületei időben megtörténtek volna. Nem utolsósorban érdemes ilyenkor azt is figyelembe venni, hogy a Kormányhivatal hogyan végzi a feladatát, amelynek az lenne a szerepe, hogy törvényességi felügyeletet végez a helyi önkormányzat képviselő-testülete, illetve a polgármester döntései felett.

(…az Önkormányzat, a Közgyűlés és a Városgondozás Eger Kft. bevonásával a Szerencsejáték Zrt. jóvoltából megépítésre kerülő játszótér új helyszíneként a 1307/32 hrsz-ú, Cifrakapu utca 37-47 szám alatti társasház és a Benedek Elek Óvoda között elhelyezkedő játszóteret jelölte ki.  A jelenleg már meglévő játszótér átépítésével, bővítésével alakítható ki a legmegfelelőbb helyen a befogadó játszótér. A kiválasztott terület mellett szól, hogy ezen a helyszínen már részben adottak olyan infrastrukturális elemek, melyeket egy új játszótér esetében mindenképp ki kell építeni, ennek azonban további költségvonzata lenne. Emellett a területen jól beállt növényállomány található, ami a nyári meleg időszakokban biztosítja a szükséges árnyékot a gyermekeknek.

 

A felmerülő munkák, valamint az ezekhez kapcsolódó költségek pontosan csak akkor számíthatóak ki, amikor már a leegyeztetett tervek rendelkezésünkre állnak az új játszótér kialakításával és az esetlegesen áthelyezendő eszközökkel kapcsolatban.)

– részlet a Szerencsejáték Zrt. által támogatott befogadó játszótér építési programban történő részvételről szóló 134/2021 (III.22.) határozat módosításából.


A csütörtöki közgyűlésen ez a javaslat végre megszületett, így aztán a testületi döntés is. Az ügy pikantériája, hogy Minczér Gábor alpolgármester már a hónap elején bejelentette azt, hogy a játszótér ezen a helyszínen fog megépülni, tehát még akkor sem jártak el szabálykövető módon. Erről már az önkormányzat a saját hírportálján szeptember végén beszámolt. A játszótér beruházási költségeit a Szerencsejáték Zrt. teríti meg, a további fenntartása már az egri önkormányzat feladata, ugyanis a tulajdonjogok az építkezés végeztével átruházódnak. A TV Eger riportjában elhangzik, hogy várhatóan három hét múlva kezdik el a játszótér építését, ennek nyomait még nem látni. Ha minden a városvezetés terve szerint alakul, az új játszótér átadását az év végére ígérek.


Addig, hogy a várakozás feszültségeit enyhítsük: Mirkóczki Ádám, Oroján Sándor és a Tervtanács harca ebben a filmjelenetben visszanézhető:

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló