2024. július 23., Lenke

Eger ügye

#városháza #jánosi zoltán #választás2024eger #ún. városvezetés

A bíróság megsemmisítette az új egri választókörzetekről szóló határozatot!

Csarnó Ákos 2023.12.18. 13:35

A Mirkóczki Ádám vezette hivatalnak újra kell gondolnia és rajzolnia az ellenzéknek kedvezőtlen döntést.

Eger lakossága 50000 fő alá csökkent, így új választási körzeteket kellett kialakítani. Az eddigi 12 helyett már csak 10 maradhat. Ez bonyodlamakkal jár.

 

„A múlt héten a Mirkóczki Ádám vezette hivatalban új egri választókerületi határokat rajzoltak meg illetve tettek közzé térképet a körzetekről. Ezek teljesen torzak és abszurdak voltak, ráadásul két biztosan ellenzéki körzetet egyszerűen eltöröltek, ezzel hatalmas előnyt adva a Fidesznek” – állapította meg Jánosi Zoltán, a Momentum egri polgármester-jelöltje.

 

Emelett még szigetszerű részeket is kialakítottak Jánosi szerint. Úgy érvelt, hogy egyes választókerületek egy része más körzetekbe került, oly módon, hogy nincsenek összeköttetésben azzal a körzettel, amihez egyébként tartoznak.

 

Jánosi pár nappal ezelőtt megtámadta a körzethatárokat rögzítő döntést, erről korábban itt írtunk.

 

Úgy fogalmazott, hogy azért támadta meg, „mert ez az új “Fidesz-térkép” már nem csak az egri választópolgárok hülyének nézése volt, de egyenesen törvénytelen is! Ennyire azért már nem lehet szétmanipulálni egy választást, ekkora torzítást már a törvény sem enged meg.”

 

A beadványt napok alatt megtárgyalta és el is fogadta a Miskolci Törvényszék. A manipulált térképet és a teljes döntést megsemmisítették.

Így most már papír is van róla, hogy nem csak hülyének nézték az egrieket a Fideszes érdekeknek kedvező, teljesen abszurd új határokkal, de még törvényt is sértettek!

A Bíróság végzése így szól "A bíróság a kérelmezett 2/2023. (XI.30.) számú határozatát megsemmisíti, és a kérelmezettet új eljárásra kötelezi”, ráadásul a végzés ellen további jogorvoslatnak helye nincs, vagyis újra kell gondolni és rajzolni a 10 egri választókörzetet.

 

Jánosi Zoltán továbbá hangsúlyozta:

Nagyon kérem az egri hivatal munkatársait, hogy ne engedjenek a politikai nyomásnak, ne engedjenek a feletteseik befolyásolásának: az új eljárásban már tisztességes, arányos, pártérdektől mentes, és persze a törvényeknek megfelelő kerülethatárokat húzzanak meg! A kialakítás során legyen tekintettel arra, hogy a Felsősvárosban él Eger lakosságának közel harmada, így nekik is jár a tisztességes képviselet, azaz az ottani három választókerület megtartása a korrekt és arányos.

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló