2024. június 15., Jolán Vid

Riasztó

#verekedés #jogos védelem

Verekedőket tettek helyre


 

A Büntető Törvénykönyv a jogos védelem tekintetében úgy rendelkezik, hogy nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges. A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől - emlékeztetett az ügyészség.

 

Fontos szabály, hogy a jogos védelmi helyzet addig tart, ameddig a jogtalan támadás fennáll. Amennyiben a megtámadott ezt követően tanúsít erőszakot, akkor jogellenesen cselekszik. Ilyen esetben időbeli túllépésről beszélünk, mely már az ő büntetőjogi felelősségének vizsgálatára ad okot.

 

Az Egri Járási Ügyészség most egy ilyen eset kapcsán nyújtott be vádiratot egy másik személyre jogtalanul rátámadó elkövetővel szemben. A megtámadott, majd a jogos védelem kereteit túllépő férfival szemben ugyanakkor feltételesen felfüggesztette az eljárást. 

 

Az ügyészség garázdaság vétségével vádolja azt a felsőtárkányi férfit, aki 2022 nyarán Egerben, a buszpályaudvaron egy üvegburás díszórát ajánlott fel megvételre két embernek, ami azonban nem keltette fel a potenciálisnak vélt vevők érdeklődését. Emiatt az ittas személyek között szóváltás alakult ki, az óra birtokosa dühében a falhoz csapta az időmérőt, majd az egyik férfit hátulról átkarolta és a nyakánál fogva rángatta. A megtámadott a jogtalan támadás elhárítsa érdekében ellökte magától a vádlottat, aki ezt követően folytatta a támadást és kétszer ököllel arcon ütötte a férfit.

 

A támadó ezután távozott a helyszínről, azonban a korábbi sértett megtorlandó az őt ért bántalmazást – már a jogos védelmi helyzet keretein túl – a vádlott után futott és őt egy alkalommal, hátulról a tarkóján megütötte. 

 

Mindkét terhelt cselekménye alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást és riadalmat keltsen.

 

indexkép: iStock

 

Az ügyészség a vádiratában a más ügyben letartóztatásban lévő vádlottal szemben elzárás kiszabására tett indítványt arra az esetre, ha a férfi az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

 

A jogos védelmi helyzet keretit túllépő férfivel szemben a vádhatóság a büntetőeljárás feltételes ügyészi felfüggesztéséről határozott, melynek időtartamát egy évben állapította meg.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló