2021. november 29., Taksony

Riasztó

Védett madarat lőtt le a pétervásárai férfi, állatkínzás miatt emeltek vádat ellene

2019.11.30. 00:00

Az ügyészség jóvátételi munkára kötelezné és elkobozná a puskáját.

 

Állatkínzás vétsége miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy 68 éves pétervásárai férfi ellen, aki a kertjében szórakozásból lelőtt egy verebet – tájékoztatta portálunkat Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

 

A vádlott idén június 12-én délután a családi háza udvarán azzal töltötte az időt, hogy légpuskával lövöldözött a szomszéd kertjében álló diófán csivitelő madarakra. Egyik célzott lövésével azután ki is oltotta egy házi veréb életét. Az ügyészségi közleményében felhívta rá a figyelmet, hogy a házi veréb (passer domesticus) védett állatfaj, természetvédelmi értéke 25.000 forint.

 

 

A Büntető Törvénykönyv úgy rendelkezik, hogy az, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, állatkínzás vétsége miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás az állatnak különös szenvedést okoz, vagy több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

 

Ennek megfelelően a bűncselekmény nem csak az ember által tartott egyes háziállatok, de akár gerinces vadállatok (emlősök, madarak, halak, kétéltűek vagy hüllők) sérelmére is elkövethető.

 

Az ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a járásbíróság kötelezze jóvátételi munkavégzésre a terheltet, és korától függetlenül rendelje el a pártfogó felügyeletét, valamint kobozza el a madárka lelövéséhez használt légpuskáját is.

 

Az állatvédelmi miniszteri biztos szerint letöltendő börtönbüntetés járna az állatkínzóknak

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló