2023. december 11., Árpád

Riasztó

#ügyészség #lopás

Tolvajokkal szemben jártak el


Talicska, kézikocsi... most ezeket vitték.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség nemrégiben két ügyben, két, hasonló körülmények között hasonló tárgyakat eltulajdonító személlyel szemben emelt vádat a bíróság előtt.

 

Az elkövetők egyike különös visszaesőnek minősült, ami alapvető különbséget eredményezett a büntetésre tett ügyészi indítványok terén.

 

Az egyik vádlott, egy 31 éves kápolnai férfi idén, február 20-án Kompolton osont be egy udvarra, ahol az ott lévő melléképületből magával vitt egy egytengelyes kézikocsit, melyet később áron alul eladott egy ismerősének, akitől azt a rendőrség lefoglalta.

 

A másik esetben egy azonos korú, de különös visszaesőnek minősülő besenyőtelki férfi egy hónappal később a falujában ment be a kerítésen át egy lakóingatlan udvarára, ahonnan egy lemeztalicskát tulajdonított el. Ezt rövid időn belül ő is olcsón eladta, de a kétkerekűhöz hasonlóan az egykerekű is hamarosan visszakerült jogos tulajdonosához.

 

A járási ügyészség mindkét ügyben lopás vétségével vádolja az elkövetőket.

 

A vádhatóság – az ismertetett szabályozásra figyelemmel – a büntetlen előéletű tolvajjal szemben pénzbüntetés, míg a különös visszaesőnek minősülő vádlottal szemben egy év börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

A Büntető Törvénykönyv értelmében visszaeső a szándékos bűncselekmény elkövetője, ha korábban szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték, és a büntetés kitöltésétől vagy végrehajthatósága megszűnésétől az újabb bűncselekmény elkövetéséig három év még nem telt el. Az a visszaeső aki mindkét alkalommal ugyanolyan vagy hasonló jellegű bűncselekményt követ el különös visszaesőnek minősül. A különös visszaesővel szemben az újabb bűncselekmény büntetési tételének felső határa szabadságvesztés esetén a felével emelkedik, de nem haladhatja meg a huszonöt évet, emellett esetében a büntetés csak kivételesen, különös méltánylást érdemlő esetben enyhíthető.

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló