2021. december 1., Elza

Riasztó

#bíróság #szerződés #per

Tisztességtelen szerződési feltételek miatt nyert pert a megyei főügyészség egy ingatlanközvetítő cég ellen

Székely Zoárd 2021.11.11. 09:23

Egy házaspár kezdeményezte az eljárást.

Magánszemélyek kezdeményezésére a Heves Megyei Főügyészség közjogi szakága pert indított a polgári bíróság előtt a közérdek védelmében. A beperelt ingatlanközvetítő cég tisztességtelen szerződési feltételeket támasztottak azokkal szemben akik megbízták a házuk eladásával.

 

A kezdeményező házaspár több szerződést kötött ingatlan értékesítésére egy országos franchise rendszerű hálózat tagjaként működő ingatlanközvetítő vállalkozással. Ezek a vállalkozás által előre, blankettaként megfogalmazott „megállapodás” és „megállapodás kizárólagosságról” megnevezésű nyomtatványok azonban olyan, a szerződő felek által előre meg nem tárgyalt szerződési feltételeket tartalmaztak,

melyek közül többet a Polgári Törvénykönyv tisztességtelenek minősít azért, mert az ilyen tartalmú általános szerződési feltételek sértik a vállalkozás szolgáltatásait igénybe vevő személyek, vagyis a fogyasztók jogait

– tájékoztattott a Heves Megyei Főügyészség.

 

A blankettában az ingatlanközvetítő kizárta annak lehetőségét, hogy az ingatlanértékesítéssel őt megbízó fogyasztók – egy előre meghatározott szűk kör kivételével – a megbízás időszakában másnak adhassák el a házukat, mint akit számukra kiközvetített.

Ez a rendelkezés semmibe vette az alapvető tulajdonosi jogokat, emellett a jóhiszeműség és a tisztesség általános törvényi követelményébe ütközött.

Tisztességtelen volt az a feltétel is, amely a hosszú hónapokra megkötött megbízási szerződés felmondási jogát kizárta a megbízók számára. Az ingatlanközvetítő ezek mellett a megbízási időszak leteltét követő nem kevesebb, mint három évig igényt tartott az általa kikötött sikerdíjra akkor, ha az ingatlant a megbízók egy bizonyos összeghatár felett ekkor adták el olyan személynek, akit a cég korábban kiközvetített számukra.

 

Többek között ezen feltételeket találta tisztességtelennek az Egri Törvényszék a benyújtott ügyészi kereset alapján, ezért az alperessel szerződő valamennyi ügyfélre kiterjedő hatállyal megállapította ezek semmisségből fakadó érvénytelenségét, és az ingatlanközvetítőt ennek megfelelő tartalmú közlemény közzétételére kötelezte. A pervesztes cég fellebbezett, de a bíróság másodfokon is az ügyészségnek adott igazat.

 

Az ügyben nemrég a Kúria mondta ki a végső szót, amivel pont került a hosszas, de a fogyasztói jogok védelme szempontjából eredményesen zárult eljárás végére.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló