2021. június 16., Jusztin

Riasztó

#heves megye #baleset #szélvihar #daru #ügyészség #áramszünet

Szélvihar kellős közepén kezdte leszerelni a darut, áramszünetet okozott a Heves megyei faluban

2021.01.06. 09:41

Nem igazán gondolta át a tervét az Egri Járási Ügyészség által megvádolt férfi.

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki erős szélviharban próbált szétszerelni egy darut egy Heves megyei községben, de végül olyan elektromos zárlatot okozott, hogy az egész község áram nélkül maradt.

 

A vád szerint a faluban idén tavasszal a római katolikus templom nagyszabású rekonstrukciója történt, melyhez a kivitelező cég egy önjáró darut is bérelt, amivel a toronyba emelték be az építőanyagokat. A munkálatok előrehaladtával az emelőszerkezetre már nem volt szükség, ezért annak tulajdonosa, a vádlott, 2020. május 11-én hozzálátott a gép leszereléséhez. Ezen a napon az Országos Meteorológiai Szolgálat Heves megye területére 1. fokozatú figyelmeztető előrejelzést adott ki zivatarveszély miatt azzal, hogy a zivatarokat akár 100 km/órás széllökés és jégeső is kísérheti. A férfi sem ezzel, sem a vonatkozó előírásokkal nem törődve kora délelőtt megkezdte a daru lebontását.

 

A szerelési folyamat során először a gémen lévő futómacskát akarta behúzni, amihez le kellett engednie az acélsodronyt, mivel az rosszul volt felcsévélve a kötéldobra. Miközben az emelőkötelet megpróbálta visszahúzni, hirtelen erős széllökés támadt, ami a daru horgát egy közeli fa lombjai közé lendítette, ahol a nehéz fémdarab gellert kapott, és egyenesen a közelben húzódó 22 kilovoltos magasfeszültségű távvezetékének csapódott. Ezzel azonnali zárlatot okozott, melynek következtében a faluban nagyjából egy órán keresztül teljesen megszűnt az áramszolgáltatás, ami több mint 2000 helyi lakost érintett.

 

Figyelemmel arra, hogy a vonatkozó jogszabályi előírás szerint az elektromos hálózat közérdekű üzemnek minősül, az Egri Járási Ügyészség közérdekű üzem gondatlan megzavarásának vétségével vádolja a férfit, akivel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a járásbíróságra benyújtott vádiratában. A vádlott az áramszolgáltatónak okozott kárt korábban már megtérítette.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló