2024. április 12., Gyula

Riasztó

#ügyészség #lopás

Sorozatban lopott, ott, ahol csak alkalmat látott


 

Az Egri Járási Ügyészség egy 26 éves verpeléti illetőségű fiatalemberrel szemben emelt vádat tíz rendbeli üzletszerűen elkövetett lopás vétsége, illetve bűntette miatt. A terhelt 2022 nyarától a 2023. februári őrizetbe vételéig rendszeresen követett el – főként bolti – lopásokat a megyeszékhelyen és a lakóhelyén, egy alkalommal úgy, hogy ahhoz egy kiskorú segítségét is igénybe vette, ami további, önálló bűncselekménynek számít.

 

A vádlott 2022 júliusában azzal kezdte a sort, hogy eltulajdonította egy ismerőse mobiltelefonját akkor, amikor nála vendégeskedve kikéredzkedett a mosdóba. Ezután októberben benyomta egy idegen verpeléti ház ablakát, és a nappaliból ellopott egy tévékészüléket, valamint egy laptopot, tavaly februárban pedig magával vitt egy lezáratlan biciklit a helyi egészségház melletti tárolóból.

 

Az utóbbi két időpont között az egyik egri áruházból mosószert, szeszes italokat és uzsonnasonkát tulajdonított el, továbbá elcsente a céget reklámozó gumimacit, egy másik boltból parfümöket, egy harmadikból közel százezer forint értékben élelmiszert, öblítőket és hajbalzsamot lopott, majd röviddel később ugyan onnan cukorkát, csokit, sajtot, whiskyt, kolbászt és szalámit vitt magával, melyeket a bevásárlókocsijában tolt ki az épületből, ám akkor már lebukott. Ez azonban nem akadályozta meg további három hasonló vagyon elleni bűncselekmény elkövetésében, és talán még ma is folytatná bűnös tevékenységét, ha végül egy verpeléti boltban le nem kapcsolják, és a bíróság – ügyészi indítványra – el nem rendeli az őrizetét követően a letartóztatását.

 

A járási ügyészség a notórius tolvajjal szemben arra tett mértékes indítványt a vádiratában, hogy a bíróság – beismerése esetén – ítélje őt három év börtönre és három év közügyektől eltiltásra.

A Büntető Törvénykönyv szerint üzletszerűen követi el a bűncselekményeket az, aki azok révén rendszeres haszonszerzésre törekszik. Az üzletszerűség a büntetőjogban úgynevezett minősítő körülmény, ami nem csak azzal jár, hogy az így elkövetett lopással az elkövető mindenképpen bűncselekményt valósít meg, hanem azzal is, hogy annak megállapítása – a magasabb büntetési tétel folytán – súlyosabb büntetést vonhat maga után.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló