2021. október 26., Dömötör

Riasztó

#ügyészség #mezőszemere #munkahelyi baleset

Ráesett a daru egy munkásra Mezőszemerén, súlyos sérüléseket szenvedett

2021.10.13. 09:48

A Füzesabonyi Járási Ügyészség felfüggesztette az eljárást, miután a darukezelő beismerte, hogy gondatlan volt.

 

Súlyos munkahelyi baleset helyszíne volt egy éve Mezőszemere község, ahol az egyik ingatlan felújítása során egy helyi lakos szenvedett komoly sérüléseket. A Füzesabonyi Járási Ügyészség az orvosszakértő részvételével folytatott alapos nyomozást követően most határozatot hozott az ügyben – közölte a Heves Megyei Főügyészség.

 

A baleset 2020. október 20-án délelőtt történt, azt követően, hogy az építkezés helyszínén egy platós felépítményű, önrakodó tehergépkocsiról annak vezetője a járműre szerelt daruval megkezdte az általa odaszállított csomagolt ODS lapok leemelését. Ennek során a sértett a gyanúsított tudtával a rakomány alátámasztásául szolgáló léceket húzogatta ki a megemelt teher alól, így veszélyes közelségben tartózkodott a plató mellett.

 

Amikor a darus az emelőszerkezetre szerelt rakatvillával megemelte a második bálát, az – tömegénél fogva – oldalirányban kifordult, ami azzal járt, hogy a fóliába csomagolt lapok éle elnyírta a műanyag kötegelőt. Az ennek nyomán elmozduló teher miatt a rakatvilla függesztéke elfeszítette a kiakadás-gátlót, így a zárt kapcsoló kengyel kicsúszott a daruhorogból, a rakatvilla leesett, és rádőlt az emelőszerkezet hatóköréből ekkor már menekülni próbáló munkásra.

A középkorú férfi ennek következtében mintegy három hónap alatt gyógyuló többszörös bordatörést, valamint azzal összefüggésben súlyos belső sérüléseket szenvedett.

A darut kezelő férfi a cselekményével a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségét valósította meg, ami legfeljebb egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény.

 

A Füzesabonyi Járási Ügyészség már a nyomozás vizsgálati szakaszában közölte a gyanúsítottal, hogy beismerése esetén lehetőséget lát közvetítői eljárás lefolytatása céljából a büntető eljárás felfüggesztésére. Mivel a kilátásba helyezett intézkedés feltételei teljesültek, az ügyészség most felfüggesztette az eljárást.

 

Ezzel – a sértett és a gyanúsított hozzájárulásával – a pártfogó felügyelői szolgálatnál megindul a külön törvényben részletesen szabályozott közvetítői eljárás, melynek keretében az érintettek egyezségre juthatnak egymással. Amennyiben a közvetítői eljárás eredményre vezet, az ügyészség megszünteti a büntető eljárást.

 

Címlapfotó: Heves Megyei Főügyészség

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló