2021. szeptember 27., Adalbert

Riasztó

#vadgázolás #őzek #párzási időszak

Üzekedő őzek teszik veszélyesebbé a közlekedést, a követező hetekben különösen oda kell figyelni az utakon!

Barna Benedek 2021.07.21. 18:38

Augusztus közepéig tart az állatok párzási időszaka.

 

Megkezdődött az őzek üzekedése – vadásznyelven: üzekedése –, amely augusztus közepéig tart – figyelmeztet honlapján az Országos Magyar Vadászati Védegylet. A vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete azt kéri az autósoktól: a szokásosnál is figyelmesebben vezessenek, mivel az állatok nappal is sokkal aktívabbak és gyakran keresztezik a közutakat.

 

Mint írják, az őz hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfaja (országos állományát 375.500-ra becsülik). A nagyvadgázolások során ezen faj egyedeit ütik el leggyakrabban az autók, jelentős részben július és augusztus közepe között.

 

Őznász idején a bakok űzik a sutákat, de egy másik bakot is elkergethetnek a territóriumukról. Ilyenkor az állatok sokkal óvatlanabbak, figyelmetlenebbek, mint általában. A balesetek jelentős része azonban megelőzhető az alábbiak betartásával:

 

– Ne csak a táblával jelzett útszakaszon vezessünk fokozott figyelemmel a következő hetekben!

 

– Ha rosszul belátható az útszakasz vagy rosszak a látási viszonyok, vezessünk lassabban!

 

– Ha őz szaladt át az úton, mindenképp számítsunk rá, hogy másik is követi! Lassítsunk, dudáljunk!

 

– Ha az ütközés elkerülhetetlen, vészfékezzünk, ne rántsuk el a kormányt! Letérve az útról vagy átsodródva a szembesávba még nagyobb baj történhet.

 

– Ha az ütközés bekövetkezett, mindenképpen hívjuk a rendőrséget! A vadelütés közúti balesetnek minősül, így bármilyen további ügyintézés alapja a rendőrségi jegyzőkönyv lehet. Az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosultat – jellemzően vadásztársaságot – is értesíteni kell, erről általában szintén a rendőrség gondoskodik.

 

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szintén óvatosságra inti a közlekedőket. Soltész Bálint szóvivő a TV Egernek nyilatkozva elmondta: szűkebb hazánk közútjain 51 vadelütést regisztráltak, amelyeknek ugyan nagy része lakott területen kívül történt, de már a településeken belül is egyre többször találkozni állatokkal az utakon. A vadbalesetek pedig sajnos sok esetben személyi sérüléssel is járnak.

 

A rendőrségi szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy az elütött vad minden esetben az illetékes vadásztársaság tulajdona, ezért nem szabad hazaszállítani, az ugyanis lopásnak minősül.

 

 

(Indexfotó: Kovács Attila / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló