2023. szeptember 24., Gellért Mercedesz

Riasztó

#ügyészség #csalás

Nemzetközi csaló bűnbandát lepleztek le, kellett a helyi "segítség"


Nagyszabású csalás-sorozathoz nyújtottak segítséget azok a Heves megyei elkövetők, akikkel szemben az Egri Járási Ügyészség emelt vádat nemrégiben pénzmosás bűntette miatt.

Az ügy kábítószer birtoklás miatt korábban már elítélt I. rendű vádlottja, egy 46 éves férfi kapcsolatban állt olyan személyekkel, akik nemzetközi szinten, szervezetten, komoly számítástechnikai háttér birtokában követtek el vagyon elleni bűncselekményeket világszerte. A vádiratban szereplő tényállások szerint ezek a bűnözők az informatikai rendszerbe titokban és jogellenesen beavatkozva tévedésbe ejtették egy svájci, egy egyiptomi, egy sri lankai, egy olasz, egy kínai, és egy egyesült államokbeli gazdasági társaság képviselőjét azt illetően, hogy a spanyol, olasz, török, illetve argentin üzleti partnereik számlaszáma megváltozott, ezért az általuk megadott új számlaszámra kérték utalni egyes tranzakciók ellenértékét. Az ennek megfelelően tévesen átutalt összegek alkalmanként több millió, illetve több tízmillió forintot tettek ki.

 

A vádiratban megnevezett öt Heves megyei vádlott ehhez a határokon átívelő bűnszervezethez annyiban kapcsolódott, hogy az I. rendű vádlott nővére (a II. rendű vádlott), valamint az ő rábeszélésére a többi három vádlott-társ előre számlákat nyitott különböző bankfiókokban, mely számlák számait a közvetítők azután eljuttatták a csalókhoz azért, hogy ezeket a számlaszámokat adhassák meg a becsapott külhoni vállalkozásoknak, így ezekre kérjék tőlük a sokmilliós utalásokat. A számlatulajdonos vádlottak az utalások után – jutalék fejében – több részletben felvették a pénzeket, majd azokat az I. rendű vádlott minden bizonnyal eljuttatta a bűnszervezethez.

 

A csalássorozat miatt Sri Lankán, Kínában és Olaszországban is büntetőeljárás indult.

 

A járási ügyészség a vádiratában végrehajtandó, illetve felfüggesztett szabadságvesztés büntetések kiszabására tett indítványt, de egyidejűleg indítványozta azt is, hogy az Egri Járásbíróság küldje meg ezt az ügyet egyesítés megfontolása végett a Pesti Központi Kerületi Bíróság részére, mivel az I. rendű vádlottal szemben ott már folyamatban van egy hasonló, szintén pénzmosás miatt indult büntetőper.

A Büntető Törvénykönyv szerint pénzmosást követ el, aki a büntetendő cselekményből származó vagyon eredetét, a vagyonon fennálló jogot, a vagyon helyét, ezek változását elfedi vagy elleplezi. Pénzmosást követ el az is, aki a büntetendő cselekményből származó vagyon eredetének, a vagyonon fennálló jognak, a vagyon helyének, ezek változásának elfedése vagy elleplezése céljából a vagyont mástól átveszi, elrejti, átalakítja, átruházza, elidegenítésében közreműködik, felhasználja, azzal összefüggésben pénzügyi tevékenységet végez, pénzügyi szolgáltatást vesz igénybe, vagy arról rendelkezik. Pénzmosást követ el az is, aki a büntetendő cselekményből származó vagyon mástól való átvételével, elrejtésével, átalakításával, átruházásával, elidegenítésében való közreműködéssel, felhasználásával, az azzal összefüggésben végzett pénzügyi tevékenységgel, pénzügyi szolgáltatás igénybevételével, vagy az arról való rendelkezéssel közreműködik a mással szembeni vagyonelkobzás, illetve vagyonvisszaszerzés meghiúsításában, vagy a mással szembeni vagyonelkobzás, illetve vagyonvisszaszerzés meghiúsítására törekszik. Mindezeken túlmenően pénzmosást követ el az is, aki a más által elkövetett büntetendő cselekményből származó vagyont megszerzi, felette rendelkezési jogosultságot szerez, vagy megőrzi, elrejti, kezeli, használja, felhasználja, átalakítja, átruházza, elidegenítésében közreműködik.

A pénzmosás adott esetben akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

 

indexkép: Getty Images

 

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló