2024. július 24., Kinga Kincső

Riasztó

#kékfény #riasztó #gondozó #gondnok

Milliókat sikkasztott el egy egri hivatásos gondnok a rábízott, többségében fogyatékkal élő emberek pénzéből

Nagy Donát 2022.08.24. 11:18

Rokkantsági járadékukat, családi pótlékukat dézsmálta meg hosszabb időn keresztül.

 

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy gondnokoltjai pénzét elsikkasztó 64 éves férfival szemben – írta meg az ugyeszseg.hu

 

A közlemény szerint a Heves Megyei Kormányhivatal még 2016-ban kötött megbízási szerződést a vádlottal arra, hogy Heves megyében hivatásos gondnoki teendőket lásson el. A férfinak többek között feladata volt a gondnoksága alatt álló személyek jövedelmének és vagyonának kezelése is. Maguk a gondnokoltak jórészt fogyatékkal élő személyek voltak, akiket a bíróság cselekvőképességet teljesen, vagy részlegesen korlátozó gondnokság alá helyezett.

 

A hivatásos gondnok egészen 2019 év elejéig probléma nélkül elszámolt az egyes sértettek rábízott vagyonával, a benyújtott számadásait a gyámhatóság a megfelelő eljárásrendben meghozott határozatokkal el is fogadta.

A 2019-es év első félévében azonban fény derült arra, hogy a férfi az általa szabálytalanul végzett vagyonkezelés során negyven gondnokoltját károsította meg, akiknek összességében több milliós kárt okozott, mely az egyes sértettek esetében a néhány tízezer és a több százezer forintos összeghatárok között mozgott.

A vádlott gondjaira bízott személyek jövedelme jellemzően a rokkantsági járadékból és a családi pótlékból tevődött össze. Ezt adott esetben – egészségi állapotuktól függően – egyéb jövedelmek is kiegészíthették. A gondnokoltak kiadásaira tehát ezek a bevételek nyújtottak fedezetet.

 

A nevükben és helyettük eljáró vádlottnak a mindenkori egyenlegről rendszeres elszámolást kellett készítenie, ám az ügyészség szerint 2019 első félévében ezt negyven személy esetében már nem tudta megtenni, főleg azért, mert a kiadások egy részéről nem állt rendelkezésére semmiféle bizonylat.

Az egyes számlákról hiányzó összegeket ugyanis a gondnok a saját céljaira fordította, a pénzt felélte. Az ügyészség szerint előfordult, hogy a számlára vásárolt eszközöket – például műszaki cikkeket –  nem adta át a gondnokoltaknak, hanem azokat egyszerűen megtartotta magának.

A járási ügyészség most összesen 40 rendbeli, a bűncselekmény felismerésére és elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja a férfit. Ellene – a kártérítésre kötelezés mellett – 2 év 3 hónap börtönbüntetés kiszabását és 3 év közügyektől eltiltást kértek.

 

 

(Címlapképünk illusztráció, fotó: Pixabay)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló