2024. június 15., Jolán Vid

Riasztó

#internetes csalás #kréta

Magának ötöst, haverjainak csak négyeseket adott a KRÉTA rendszerben, amibe betört


A büntetőeljárás feltételes ügyészi felfüggesztésére került sor abban az ügyben, ami információs rendszer megsértésének vétsége miatt van folyamatban egy 16 éves tanuló ellen az Egri Járási Ügyészségen.

 

A nyomozás adatai szerint a fiatalkorú gyanúsított idén januárban egy gyöngyösi iskola osztálytermében leolvasta a tanárnője laptopjáról a pedagógusnak a KRÉTA rendszerbe történő belépésre szolgáló felhasználónevét és jelszavát, majd a tanítási szünetben a mobiltelefonjáról az elektronikus naplóként is szolgáló informatikai rendszerbe jogosulatlanul belépve saját magának matematika tantárgyból beírt egy jelest, két barátjának pedig – kissé szűkmarkúan – egy-egy négyest.

A büntetőeljárási törvény lehetőséget ad arra, hogy az ügyészség határozattal felfüggessze az eljárást, ha a gyanúsított jövőbeni magatartására tekintettel a felfüggesztés megszabott határidejének lejártakor az eljárás megszüntetése várható. Ez az ügyészi döntés a csekélyebb tárgyi súlyú ügyekben tehermentesítheti a bíróságokat, miáltal az eljárások gyorsítását is szolgálja.

 

Ha a feltételes ügyészi felfüggesztés ideje eredményesen telik el, az ügyészség megszünteti a gyanúsítottal szemben az eljárást. Ha azonban ez idő alatt az illetőt újabb szándékos bűncselekmény elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatják ki, vagy a felfüggesztéssel egyidejűleg elrendelt pártfogó felügyelet szabályait, illetve az előírt magatartási szabályokat súlyosan megszegi, akkor az ügyészség az eljárás folytatását rendeli el.

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló