2024. július 13., Jenő

Riasztó

#hatvan #vádemelés #sofőr #lőrinci #vezetéstől eltiltás #karácsond

Több hónap börtönt kaphatnak a Heves megyei sofőrök, akik vezetéstől eltiltás alatt pattantak volán mögé

Barna Benedek 2021.06.29. 17:06

Tavasz óta bűncselekménynek számít az eltiltás ellenére vezetni.

Idén május 14-től bűncselekménynek számít és akár egy év börtönnel büntethető az, ha az eltiltás ellenére vezet valaki. Ha pedig az illető úgy ül a volánhoz, hogy előtte büntetőeljárásban tiltották el a járművezetéstől, akkor három évet is kaphat. Ennek megfelelően a közelmúltban már Heves megyében is börtönt kértek az ügyészségek ilyen esetekben.

 

Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész tájékoztatása szerint börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a Hatvani Járási Ügyészség abban a napokban benyújtott vádiratában, melyben járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétségével vádolt egy 32 éves, visszaesőnek számító férfit.

A vádlottat a Hatvani Rendőrkapitányság idén márciusban jogosítvány nélküli vezetés miatt eltiltotta minden fajta közúti jármű vezetésétől. A férfit ez kevéssé zavarta, így május 26-án délben az eltiltás ellenére Lőrinciben autóba vágta magát és útnak indult, de nem jutott messzire, mert Hatvanban, a 21-es főúton egy rendőrjárőr megállította.

Az intézkedés során fény derült az előzményekre (a két hónappal azelőtti eltiltásra), ezért a járművezető ellen immár büntető eljárás indult. A rendőrségi nyomozás befejezését követően az ügyészség a bíróság előtt vádat emelt az elkövetővel szemben, a vádiratban mértékes indítványt téve 9 hónapi börtönbüntetés kiszabása mellett újabb 2 év járművezetéstől eltiltásra is. Ha a börtönből majd szabaduló elítélt ezt az eltiltást is figyelmen kívül fogja hagyni, abban az esetben – a hatályba lépett új rendelkezések szerint – még hosszabb tartamú szabadságvesztésre számíthat.

 

Ugyanez vonatkozik arra a 37 éves, többszörös visszaesőnek minősülő karácsondi férfira is, akivel szemben a Gyöngyösi Járási Ügyészség emelt vádat.

 

A terheltet a Gyöngyösi Rendőrkapitányság idén május 18-án tiltotta el fél évre a közúti járművezetéstől, ám ő ennek fittyet hányva június 5-én éjjel úgy döntött, hogy autóval fog közlekedni a faluban. Kevéssel éjfél előtt azonban tetten érte a rendőrség, ezért ellene is büntető eljárás indult. Ennek keretében kerül sor hamarosan a bírósági előkészítő ülés megtartására, ahol a vádlott – az ez irányú ügyészi indítványra figyelemmel – beismerése esetén 10 hónap börtönbüntetésre, és újabb, hosszabb tartamú járművezetéstől eltiltásra számíthat. 

 

(Indexfotó: pikrepo.com – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló