2022. december 3., Ferenc Olívia

Riasztó

Lenyúlták a nagypapa kocsiját a fiatalok Domoszlón, és átruccantak Karácsondra

2019.11.30. 00:00

Kocsikázott egyet a két tini. A kis kaland miatt az ügyészség pártfogói felügyelet alá helyezte őket.

 

Feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmazott az ügyészség abban a bűnügyben, ami jármű önkényes elvételének bűntette miatt indult két fiatalkorú elkövetővel szemben. Az intézkedésről hozott határozatában az Egri Járási Ügyészség speciális magatartási szabályokat írt elő az elkövetők számára – tájékoztatta az Egri Ügyeket dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

 

A 15, illetve 17 éves gyanúsítottak 2020. március 4-én délután Domoszlón, a pincesoron a lakatot lefeszítve bementek egyikük nagyapjának az udvarára, ahol betörtek a telken álló épületbe is, majd ott a hálószoba szekrényből magukhoz vették az udvaron parkoló személygépkocsi indító kulcsát és a járművel a tulajdonos engedélye nélkül kocsikázni indultak. Az autót jogtalanul használó fiatalokat a rendőrjárőr nem sokkal később Karácsondon megállította és intézkedés alá vonta.

 

A két elkövető cselekményével a jármű önkényes elvétele bűntettét valósította meg, tekintettel arra, hogy szándékuk nem a gépkocsi eltulajdonítására, hanem annak jogtalan használatára irányult.

 

Fotók: police.hu 

 

A fiatalkorú gyanúsítottak az ellenük indult nyomozás során beismerő vallomást tettek. Erre, valamint büntetlen előéletükre figyelemmel a járási ügyészség helyes irányú fejlődésük érdekében lehetőséget látott vádemelés helyett az eljárás 1 évre történő feltételes felfüggesztésére, mely időtartamra elrendelte a két fiú pártfogó felügyeletét is.

 

A pártfogó felügyelet körében az ügyészség kötelező magatartási szabályként írta elő mindkét gyanúsított számára, hogy a következő egy évben képességeihez mérten eleget kell tenniük tankötelezettségüknek, meg kell szerezniük az általános iskolai végzettséget, valamint maradéktalanul be kell tartaniuk az iskola házirendjét. E mellett kötelesek hasznosan tölteni a szabadidejüket, továbbá értékrend-korrekciós csoportfoglalkozáson is részt kell venniük.

 

 

A pártfogó felügyelet során az érintettek a törvény értelmében kötelesek az előírt magatartási szabályokat megtartani, a pártfogó felügyelőnek és a rendőrségnek a magatartási szabályok megtartására és ellenőrzésére vonatkozó rendelkezéseit teljesíteni, a kért felvilágosításokat megadni, a pártfogó felügyelőnél havonta jelentkezni, és felhívásának eleget tenni. Ugyanakkor a pártfogó felügyelői szolgálattól segítséget, életvezetési tanácsot kérhetnek, és kezdeményezhetik csoportos foglalkozáson való részvételüket is. Amennyiben az előírt magatartási szabályok módosítása vagy mellőzése indokoltnak tűnik, a pártfogó felügyelő az ellenőrzési tapasztalatai, vagy a rendőrség kezdeményezése, esetleg a pártfogolt kérelme alapján e szabályok megváltoztatása iránt indítványt tehet az ügyészségnek.

 

Abban az esetben, ha a feltételes ügyészi felfüggesztés időtartama alatt elkövetett újabb szándékos bűncselekmény miatt a fiatalokat elítélnék, vagy akár csak gyanúsítottként hallgatnák ki, vagy a pártfogó felügyelet számukra előírt szabályait súlyosan megszegnék, az ügyészség el fogja rendelni az eljárás folytatását. Ezzel szemben, ha a feltételes ügyészi felfüggesztés ideje eredményesen telik el, a nagyszülő gépkocsijának jogtalan használata miatt indult büntető eljárást az ügyészség megszünteti a bűnös útra tévedt fiatalokkal szemben.

 

Jogsi nélkül, lopott autóval furikázott két tizenéves Karácsondon

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló