2024. május 28., Emil Csanád

Riasztó

#ügyészség #csalás

Lenyúlta az anyját, aki meg feljelentette


 

Az Egri Járási Ügyészség a büntetőeljárás feltételes ügyészi felfüggesztéséről határozott azzal a fiatalkorú gyanúsítottal szemben, aki tavaly nyáron megszerezte az édesanyja elektronikus bankszámlájához tartozó belépési kódot, majd onnan több alkalommal különböző összegű utalásokat indított - tájékoztatott az ügyészség. A fiatal egy alkalommal egy közel egymillió forint összegű kölcsön kiutalását is sikerrel kezdeményezte édesanyja bankjánál. A fiú a pénzeket egy ismerőse számlájára utalta át, aki onnan a lehívott összegeket felvette majd átadta a gyanúsítottnak. A gyermek a pénzből egy autót is vásárolt.

 

A fiatalkorú összesen 1.767.500 Ft kárt okozott édesanyjának, aki élve a magánindítvány lehetőségével kérte gyermeke ellen az eljárás lefolytatását.

A fiatal információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettét követte el.

 

A határozat szerint figyelemmel a fiatalkorú gyanúsított beismerő vallomására, illetve arra, hogy a gyanúsított büntetőeljárás hatálya alatt még nem állt, a fiatalkorú helyes irányú fejlődése érdekében, nevelését és védelmét is szem előtt tartva az ügyészség lehetőséget látott az eljárás feltételes felfüggesztésére. Az alkalmazott intézkedés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön és a társadalom hasznos tagjává váljon.

 

A feltételes ügyészi felfüggesztés tartamát az ügyészség kettő évben határozta meg, mely időtartam alatt a fiatalkorú gyanúsított pártfogó felügyelet alatt áll.

 

indexkép: Getty Images

A magánindítvány különösen fontos büntető anyagi- és eljárásjogi intézmény, mivel a magánindítványra üldözendő bűncselekmény esetén csak a jogosult indítványára indítható meg vagy folytatható a büntetőeljárás. A magánindítvány előterjesztésére az esetek túlnyomó többségében a sértett jogosult. A magánindítványt a bűncselekményről való tudomásszerzéstől számított egy hónapon belül lehet előterjeszteni. Bizonyos vagyon elleni bűncselekmények – így például a lopás, sikkasztás vagy az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás – miatt az elkövető csak magánindítványra büntethető, ha a sértett a hozzátartozója.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló