2022. július 5., Emese Sarolta

Riasztó

#eger #lopás #bíróság #sajt #raktár #kékfény

Lecsapott az egri sajtmaffia: raktárból loptak, majd feketén eladták az árut egy helyi cég dolgozói

Székely Zoárd 2022.03.17. 10:46

Több mint 7 és fél millió forintos kárt okoztak a munkahelyüknek.

Öt személlyel szemben emelt vádat az Egri Járási Ügyészség, akik valamennyien részesei voltak annak a hosszabb időn át elkövetett bűncselekmény-sorozatnak, aminek révén egy egri vállalat sajtraktárából jelentős értékű árut vittek el.

 

A vádlottak közül ketten 2018-ban és 2019-ben raktárosként dolgoztak az üzemben, ahol feladatukhoz tartozott a tejtermékek és húskészítmények átvétele, de azok kiadása is. Ez utóbbiról egyiküknek nyilvántartást kellett vezetnie egy erre alkalmas szoftver segítségével. A többi vádlott teherautó-sofőr volt, ők szállították a raktárban felpakolt árucikkeket a kiskereskedelmi partnerekhez.

2018 nyarán a raktárosok elhatározták, hogy az ellenőrzés részleges hiányosságait kihasználva ellopják a raktárkészlet egy részét, mégpedig úgy, hogy a kiszállítások során gyakorlatilag saját zsebre fognak dolgozni.

Ennek megfelelően az éjszakai műszakokban a velük együttműködő gépjárművezetők által kiszállított árucikkek közé a raktárból további élelmiszereket pakoltak fel a teherautókra, melyeket a sofőrök azután feketén értékesítettek. Ezután elszámoltak egymás között az extra bevételekkel.

A raktárosok egyike mindezt úgy leplezte a munkaadójuk előtt, hogy a raktár számítógépén egy általa beszerzett program segítségével meghekkelte az előző műszak által már lezárt kiadási nyilvántartást, így azt a látszatot keltette, mintha a többletárut a nappali műszakban adták volna ki.

A vádlottak a bűncselekmény sorozattal összesen 7 millió 689 ezer 109 forint kárt okoztak a cégnek.

 

Az Egri Járási Ügyészség a raktárosokat jelentős, illetve nagyobb értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja, míg a sofőrökkel szemben részben kisebb, részben nagyobb értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntette miatt emelt vádat. A nyilvántartás elsőrendű vádlott általi meghamisítása – a sikkasztással halmazatban – információs adat megsértésének minősül.

 

Az ügyészség a vádiratba foglalt indítványa arra irányul, hogy a bíróság egyes vádlottakkal szemben – részben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett – börtönt, másokkal szemben pénzbüntetést, illetve a raktárosok esetében foglalkozástól eltiltást szabjon ki, valamint rendeljen el vagyonelkobzást és kötelezze a sikkasztókat kártérítésre.

 

 

Címlapfotó: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló