2024. július 14., Örs Stella

Riasztó

#heves megye #katasztrófavédelem #lakástűz

Lakástüzek Heves megyében: ennyi esethez vonultak a tűzoltók az év első felében

Barna Benedek 2021.07.13. 13:53

Közzétette az elmúlt hat hónap statisztikáit a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Az év első hat hónapjában Heves megyében összesen 154 otthonban keletkezett tűz, több mint 2500 négyzetméternyi ingatlan égett le – számolt be kedden honlapján a katasztrófívédelem.

 

Az összefoglalóban azt írták,

megyénk tűzoltói 45 ember életét mentették meg, ketten azonban meghaltak ezekben a lakástüzekben. A tűzesetekben 7 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket.

A leghosszabb beavatkozás az utómunkálatokkal együtt több mint 14 órán át tartott, sok tüzet percek alatt elfojtottak a beavatkozók, a lakástüzek eloltásához 257 tűzoltóautót riasztottak a helyszínekre.

A legtöbb lakástűz nyílt láng, vagyis öngyújtó és gyufa használata, illetve főzés miatt keletkezett, második helyen az elektromos eredetű tüzek, harmadik helyen a fűtési rendszer meghibásodása, negyedik helyen pedig a dohányzás áll.

Megyénkben 32 lakástűz a kéményben keletkezett. Még mindig sokan fűtenek hulladékkal, és nem mindenki él az ingyenes kéményseprés lehetőségével. 10 helyszínen gázpalackok nehezítették a tűzoltók munkáját. 7 esetben szándékosság gyanúja is felmerült, ezeket az eseteket a rendőrséggel közösen vizsgálja a katasztrófavédelem.

 

Mindez a katasztrófavédelem szerint megelőzhető lenne, amit az is mutat, hogy azokban az otthonokban, ahol volt füstérzékelő, nem történt haláleset, legfeljebb könnyű sérülés, és a tűz sem tudott elharapózni. Az érzékelő a tűz keletkezésekor jelez, amikor még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani, a tűzoltókat hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni.

tarkany-tuz (1)
Egy felsőtárkányi házat oltanak 2021. április 8-án.

 

A tűzoltókat az első félévben 23 alkalommal riasztották szén-monoxiddal összefüggő esethez, 7-en szenvedtek valamilyen mértékű mérgezést. A katasztrófavédelem figyelmeztet: sokan tévesen úgy gondolják, hogy a mérgező gáz csak a fűtési szezonban ránk leselkedő veszély, holott egész évben fenyegetést jelenthet. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő a forrása lehet, amely nyílt lánggal működik. A nagy melegben sokan használnak klímát vagy mobil klímát, megfelelő szellőzés hiányában ezek is segíthetik a gyilkos gáz kialakulását. Minden olyan épületgépészeti megoldás veszélyes lehet, amely befolyásolja az otthonunkban a levegőáramlást, ezért minden nyílt égésterű vízmelegítő és fűtőeszköz közelébe érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt telepíteni, amely adott esetben életet menthet.

Országosan egyébként a katasztrófavédelem közlése szerint az év első felében összesen 3815 otthonban keletkezett tűz, 263 esetben panellakásban. 302 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, 42-en haltak meg.

(Indexfotó: pexels.com – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló