2023. december 9., Natália

Riasztó

#közlekedési baleset #egri járási ügyészség

Közlekedési balesetek, vádemelések. Vezetni tudni kell!


 

Az Egri Járási Ügyészség most három, különböző bűncselekménynek minősülő balesetet eredményező ügyben is döntést hozott. Két esetben vádat emelt, egy esetben pedig feltételesen felfüggesztette az eljárást - tájékoztatott az ügyészség szóvivője.

 

Cserbenhagyás vétsége miatt került sor vádemelésre azzal a 37 éves férfival szemben, aki 2021 őszén a 25. számú főúton Szarvaskő felé haladt autójával, amikor egy kanyarból kiérve későn észlelte, hogy előtte forgalmi okok miatt járművek vesztegelnek, ezért vészfékezés ellenére az előtte álló autó hátuljának ütközött, melyet nekilökött a másik forgalmi sávban, Eger felé szabályosan közlekedő személyképkocsi bal elejének. A balesetben személyi sérülés ugyan nem történt, de a vádlott erről nem is győződött meg, hanem járművéből ki sem szállva, a sérült járműveket jobbról kikerülve nagy sebességgel továbbhajtott.

 

 

Ilyen esetben a KRESZ szabályok egyértelműen előírják, hogy a balesettel érintett jármű vezetője köteles a helyszínen megállni, a sérült vagy veszélybe került személyeknek segítséget nyújtani és mindent megtenni a további balesetek elkerülése érdekében.

 

Az ügyészség a vádiratában az ezt elmulasztó férfi ellen felfüggesztett szabadságvesztés, pénzbüntetés, és járművezetéstől eltiltás kiszabására is indítványt tett.

 

Az Egri Járási Ügyészség ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat egy egri férfi ellen, aki 2022 szeptemberében Eger belterületén ittassága és figyelmetlensége miatt nekiment az előtte haladó autónak. A balesetben a vétlen sofőr könnyű sérüléseket szenvedett.

 

A vádhatóság a most benyújtott vádiratában pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

 

Végül a központi járási ügyészség a közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt folyamatban lévő bűnügyben egy évre feltételesen felfüggesztette az eljárást azzal a fiatalkorúval szemben, aki 2021 nyarán a 25. számú főúton haladt Eger felé autójával, amikor egy jobbos kanyarban megcsúszott járművével, átsodródott a másik sávba, ahol összeütközött egy szabályosan közlekedő teherautóval. A vétlen járműben utasként helyet foglaló sértett a balesetben nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, amihez hozzájárult, hogy nem használta a biztonsági övét.

 

A közúti közlekedési baleset legalább egy mozgó közúti jármű, továbbá állatot hajtó (vezető) személy részvételével, vagy ilyen jármű mozgásából eredően bekövetkezett, a közlekedési szabályok megszegésével általában gondatlanságból, illetőleg véletlenül előidézett olyan váratlan esemény, amellyel ok-okozati összefüggésben egy vagy több személy meghal, megsérül, vagy dologi kár keletkezik.

 

Ha baleset következik be az ügyészség gondosan vizsgálja, hogy az adott ügyben történt-e bűncselekmény, és ha igen, az miként minősül.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló