2024. február 29., Elemér

Riasztó

#bíróság #közokirat-hamisítás

Kivonták a forgalomból a frissen vásárolt autót, ezért közokirat-hamisításhoz folyamodott egy egerszalóki pár

Székely Zoárd 2022.06.14. 09:05

Kifutottak a határidőből, ez tűnt a legészszerűbb megoldásnak...

 

Közokirat-hamisítás miatt emelt vádat két egerszalóki lakossal szemben az Egri Járási Ügyészség. A vádirat szerint egyikük (egy 35 éves férfi) 2020 augusztusában vásárolt egy személygépkocsit, melynek eladását a korábbi tulajdonos bejelentette az okmányirodában.

 

Mivel a vevő 15 napon belül elmulasztotta a bejelentést, a hatóság a kocsit ideiglenes hatállyal kivonta a forgalomból.

Erről tudomást szerezve a férfi okirat hamisításra szánta el magát: társával – egy 32 éves nővel – közösen későbbre dátumozta, valamint hamis aláírásokkal látta el az adásvételi szerződés nála maradt hiányos példányát, melyet azután benyújtott a hatósághoz, remélve, hogy így mentesülhet a késedelem korábbi következményei alól.

Ezzel nemhogy javított, hanem éppenséggel rontott a helyzetén. A közhiteles gépjármű nyilvántartásba – mint közokiratba – ugyanis nem jegyezték be az általa szolgáltatott valótlan adatokat, viszont a két szerződéshamisító ellen büntetőeljárás indult közokirat-hamisítás kísérlete miatt.

 

A nyomozást követően benyújtott vádiratában az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság büntetésül kötelezze jóvátételi munkavégzésre az elkövetőket.

 

Volt párja autójára utazott egy feldebrői férfi

 

Egy másik ügyben magánokirat-hamisítással vádol az Egri Járási Ügyészség egy 47 éves feldebrői férfit, aki meg akarta szerezni volt élettársa gépkocsiját, ezért még 2018 decemberében egy hamis adásvételi szerződést szerkesztett,

melyre mint eladóét a volt élettársa adatait és aláírását hamisíttatta rá, majd ismerőse révén a hamis szerződésre hivatkozva megpróbálta kicsalni a járművet a tulajdonosától.

Ez ugyan nem sikerült, de a férfi ellen így is büntetőeljárás indult hamis magánokirat felhasználása miatt.

 

Az ügyészség a nyomozás befejezését követően feltételesen felfüggesztette a büntető eljárást, azonban a felfüggesztés időtartama nem telt el eredményesen, ezért most vádemelésre került sor az ügyben. A vádhatóság a vádiratában közérdekű munkavégzés kiszabását indítványozta.

 

 

Címlapfotónk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló