2024. május 20., Bernát Felícia

Riasztó

#állatkínzás

Kilőtte a szomszéd kutyájának a szemét az állatkínzó, eltiltják az állattartástól


A szemét.

Keresetet nyújtott be a Heves Megyei Főügyészség az Egri Törvényszéken egy ivádi férfi állattartástól történő eltiltása iránt - tájékoztatott az ügyészség szóvivője.

 

Az alperes férfit az Egri Járásbíróság szeptemberben állatkínzás vétsége miatt egy évi, végrehajtásában másfél év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte azért, mert légpuskával kilőtte a szomszédja kutyájának a szemét.

A büntetővégzésben megállapított tényállás szerint a terhelt idén májusban követte el a bűncselekményt Ivádon, ugyanis zavarta őt a kerítés túloldaláról áthallatszó kutyaugatás. Ezért fogta a bíróság által később elkobzott légfegyverét, és azzal a háza sarkából több lövést is leadott a német juhász fajtájú ebre. A lövedékek egyike a kutya jobb szemén keresztül a homloköbölbe hatolt, miáltal maradandó egészségkárosodást okozott az állatnak.

Az elítélt maga is tart kutyákat, ennek ellenére nem rettent vissza az erőszakos bűncselekmény elkövetésétől.

 

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szerint az állatnak tilos indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okozni, az állatot károsítani, így különösen nem szabad az állatot kínozni. Egy másik jogszabály azt írja elő, hogy a kedvtelésből tartott állatokkal kíméletesen kell bánni, azoknak szükségtelenül fájdalmat, szenvedést, illetve félelmet okozni nem szabad.

 

Ezen előírások megszegőivel szemben az ügyész jogosult keresetet indítani a bíróság előtt a tevékenységtől való eltiltás, illetőleg a tevékenységgel okozott kár megtérítése iránt.

 

A Heves Megyei Főügyészség most ezzel a felhatalmazással élt, amikor kereseti kérelmet terjesztett elő az iránt, hogy a polgári bíróság 5 évre tiltsa el a férfit az állattartástól, így gátolva meg azt, hogy az állatkínzás elkövetője a saját háztartásában továbbra is állatokat neveljen, illetve tartson.

 

indexkép: illusztráció, fotó: Barabás Ákos

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló