2022. május 27., Hella

Riasztó

#mentés #gyakorlat #egerszalók #sástó

Jégen rekedt embert mentettek a megye tűzoltói – Szerencsére nem élesben (FOTÓK és VIDEÓ)

2021.02.19. 15:35

Sástón és Egerszalók határában zajlottak a gyakorlatok.

Nyílt vizek jégfelületén bármikor megtörténhet a baj, ezért a tűzoltók évente gyakorlaton elevenítik fel a jégről mentés szakszerű és gyors mozzanatait. Napjainkban az enyhülő időjárás miatt még nagyobb a veszély, a befagyott vízfelületeken a jégtakaró napról napra vékonyabb lesz - írja honlapján a Heves Megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

 

Szerdán a gyöngyösi és hatvani hivatásos tűzoltók Sástón, pénteken az egri hivatásos tűzoltók közösen az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport tagjaival, Egerszalók határában hajtottak végre jégről mentési gyakorlatot. A felkészítést egy elméleti oktatás előzte meg, ahol átismételték, hogy melyek azok a felszerelések, amiket a mentés során alkalmazhatnak, továbbá az elmúlt évek tapasztalatit is feldolgozták. A gyakorlat feltételezése szerint egy ember -a tiltás ellenére- a vékony jégen tartózkodott, mely beszakadt alatta, emberünk pedig a befagyott tó jeges vizébe esett.

 

A bajbajutottat egy nyolcvanöt kilogrammos bábú helyettesítette, a beavatkozó állomány a rendszeresített védőeszközeiket, felszereléseiket használva többfajta módszerrel mentette ki a jégről. A tűzoltóknak sem veszélytelen ez a művelet, mentőkötelekkel, hordágyakkal és dugólétrákkal, valamint egyéb speciális eszközökkel kúszva a jégen érkeznek a bajba jutott mentésére. A biztonság érdekében minden esetben kötélbiztosítással kell beavatkozniuk, kiemelten fontos, hogy a segítőből ne váljon mentendő személy.

 

A mentést követően a beavatkozó állomány katasztrófavédelmi kárhelyszíni elsősegélynyújtó instruktora bemutatót tartott arról, hogyan kell ellátni egy jeges vízből kimentett embert a mentők kiérkezéséig.

 

A Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a korcsolyázásra, téli sportolásra szánt területet minden esetben az adott tó üzemeltetője jelöli ki. Amennyiben ilyen terület nincs, úgy tilos és életveszélyes a fagyásnak indult vízfelületen tartózkodni.

 

A következőket kérik mindenkitől:

- Csak akkor menjünk jégre, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt és nem mozog;
- Csak a kijelölt helyet használjuk;
- Lehetőleg testhez simuló, kis nedvszívó, réteges öltözékben tegyük azt;
- Ne egyedül tartózkodjunk ott, mert így könnyebb egymásra figyelni és baj esetén segítséget kérni a 112-es segélyhívó számon.

 

A gyakorlatokról az alábbi videót és fotókat tették közzé:

 

 

#GALLERY_29#

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló