2022. december 5., Vilma

Riasztó

#eger #rongálás #kerecsend #andornaktálya #gumiabroncs #autó

Hústűvel szurkálta ki a kocsik kerekét egy zavart férfi Egerben és Andornaktályán

2021.03.30. 09:13

Kerecsenden pedig nagy divat lett az autórongálás.

Több autórongálásról számolt az ügyészség Egerből és környékéről. A vádhatóság emlékeztetett, az 50.000 Ft feletti szándékos károkozás bűncselekménynek minősül, míg ez alatt jellemzően szabálysértés megállapítására kerülhet sor. A törvény szerint azonban az okozott kár nagyságától függetlenül bűncselekményt követ el az, aki a rongálást bűnszövetségben vagy falfirka elhelyezésével valósítja meg, továbbá az is, aki védett kulturális tárgyat, műemléket, régészeti lelőhelyet vagy leletet, vallási, temetési célt szolgáló épületet vagy helyet, temetkezési emlékhelyet, valamint temetőben, temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgyat rongál meg, illetve a rongálást robbanóanyag vagy robbantószer felhasználásával követi el.

 

A parkoló járművek szándékos megrongálása bűncselekmény, ha az ezzel okozott kár meghaladja a szabálysértési értékhatárt.

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy 37 éves férfival szemben, aki 2020. február 22-én délelőtt Kerecsenden a lakáskulcsával szándékosan összekaristolta egy haragosa márkás személygépkocsijának motorház-tetejét, amivel 55.000 forintos kárt okozott. Az autó a sértett háza előtt, az utcán parkolt.

Az ügyészség – eredménytelen közvetítői eljárást követően – kisebb kárt okozó rongálás vétségével vádolja a férfit, akivel szemben jóvátételi munka elrendelésére tett indítványt a bíróságra benyújtott vádiratában.

autobaleset-pikrepo-com
Képünk illusztráció

 

Ugyan ebben a kerecsendi utcában rongált meg egy másik gépkocsit egy fiatalember 2019 szilveszterén, kevéssel éjfél előtt. Az Egri Járási Ügyészség vádirata szerint az elkövető erősen ittas állapotban esett neki minden ok nélkül az út szélén várakozó járműnek, melyet összerugdosott, majd letörte annak visszapillantó tükrét. Amikor ezt látva egy járókelő megpróbálta őt megfékezni, a vádlott az árokba lökte a férfit, azután még megrongált egy másik parkoló járművet is. A két autóban összesen 210.000 forint kár keletkezett. Az ellökött gyalogos szerencsére nem sérült meg.

 

A járási ügyészség kétrendbeli rongálás vétségével, valamint - ezzel halmazatban - garázdaság vétségével vádolja az ittas elkövetőt. A vádhatóság a vádiratában végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását, továbbá a vádlott pártfogó felügyeletének elrendelését indítványozta.

Ugyancsak az Egri Járási Ügyészség emelt vádat egy pszichés zavarokkal küzdő középkorú férfi ellen, aki 2019 májusa és 2020 januárja között Andornaktályán és Egerben jellemzően egy hústűvel tizenöt utcán parkoló személygépkocsi gumiabroncsait szúrta ki a tulajdonosok nem kis bosszúságára, egyben néhányuknak 100.000 forintot is meghaladó kárt okozva.

A nyomozás során kirendelt elmeorvos szakértő véleménye szerint a vádlottat személyiségzavara enyhe fokban korlátozta a sorozatos rongálások társadalomra veszélyes következményeinek felismerésében, illetve az esetleges felismerésnek megfelelően magatartás tanúsításában. A járási ügyészség a 15 rendbeli kisebb kárt okozó rongálás vétségével vádolt elkövetővel szemben erre a büntethetőséget korlátozó körülményre is figyelemmel felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására és pártfogó felügyelet elrendelésére tett indítványt a vádiratában, melyben indítványozta azt is, hogy a bíróság kötelezze mintegy másfél millió forint kártérítés és negyedmillió forint bűnügyi költség megfizetésére a terheltet.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló