2024. július 14., Örs Stella

Riasztó

#hort #lakástűz

Lángok csaptak fel az este egy horti házban, lakója megsérült a tűzben – FOTÓK a helyszínről

Barna Benedek 2022.01.04. 12:53

December eleje óta szinte nem volt nap, amikor ne kellett volna épületet oltaniuk a megye tűzoltóinak.

 

Egy családi házban keletkezett tűz hétfőn kora este Hort Petőfi Sándor utcájában – számolt be a megyei katasztrófavédelem.

 

A helyszínre a helyi önkéntes és a hatvani hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egységek az épületből egy gázpalackot kihoztak, melyet nem ért hőhatás, majd létrákról közelítették meg a padlást és az öt négyzetméteren égő lángokat egy vízsugárral megfékezték. A tűzben a ház lakója égési sérüléseket szenvedett.

 

Az alábbi galériában lapozgathatók a katasztrófavédelem helyíszni fotói:

#GALLERY_160#

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hír kapcsán szomorú statisztikára hívta fel a figyelmet:

szűkebb hazánkban 2021. decemberében 38 otthonban és azok melléképületeiben csaptak fel a lángok. Szinte nem volt olyan nap, hogy lakóingatlanban ne keletkezett volna tűz – volt amikor több helyre is riasztották a tűzoltókat. A tűzesetek során 864 négyzetméternyi ház és lakás égett le, 3 ember meg is sérült.

Hangsúlyozták: a tűzesetek jelentős része emberi figyelmetlenségre, gondatlanságra vezethető vissza.

Ha tűz keletkezett otthonunkban, az oltást csak akkor kíséreljük meg, ha azzal a testi épségünket nem veszélyeztetjük! Nagyobb kiterjedésű tűz, lángolás és intenzív füstképződés esetén azonnal hagyjuk el a lakást, csukjuk be magunk mögött az ajtót, de ne zárjuk azt kulccsal be, illetve hívjuk a 112-es segélyhívó számot. A társasházakban minél több lakót értesítsünk a tűzről, segítsünk a gyermekeknek, időseknek elhagyni az épületet. 

– kérte a katasztrófavédelem.

 

Arra külön figyelmeztettek, hogy a sok háztartásban ilyenkor még álló karácsonyfa mostanra már olyan száraz, hogy akár egy szikrától is lángra lobbanhat. Ezzel kapcsolatban a következőket tanácsolják:

 

– A fát helyezzünk tüzelő- fűtőberendezésektől több méterre, és gyertyát csillagszórót a közelében ne gyújtsunk meg!

– Ha kigyulladt a karácsonyfa, azért, hogy az áramütést elkerüljük, húzzuk ki a konnektorból a környező elektromos berendezéseket, a fényfüzéreket!

– Ha nem nagy a füst és a tűz kezdetén tudunk cselekedni, akkor dobjunk rá nedves pokrócokat!

– Ajánlatos egy kisebb porral vagy habbal oltó tűzoltó készüléket akár tűzoltó aeroszolt tartani otthon, arra az esetre, ha megtörtént a baj.

– Ha füstérzékelő van otthonunkban, akkor a készülék már a lángolás kezdetén felhívja az ott tartózkodók figyelmét a tűzre. 

 

(Fotók: Cseh Norbert tűzoltó törzsőrmester)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló