2023. március 30., Zalán

Riasztó

Hogyan kerülhetjük el, hogy online csalás áldozatai legyünk? – Ezt tanácsolják a Heves megyei rendőrök

2019.11.30. 00:00

Körültekintőnek és óvatosnak kell lenni az internetes vásárláskor.

 

Az elmúlt időszakban több feljelentés érkezett a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra internetes csalásokkal kapcsolatban. A legjellemzőbb elkövetési módszer, amikor az interneten megrendelt áru vételárát előre elutalja a későbbi sértett, azonban a megrendelt termékeket nem kapja meg, és az eladó is elérhetetlenné válik. Szintén előfordul, hogy különböző – nem ellenőrzött – online felületen megadják személyes és banki adataikat, melyet később a sértett tudta és beleegyezése nélkül nagy értékű vásárlásra használnak fel – írja a police.hu.

 

Az internetes csalások megelőzése érdekében a Heves megyei rendőrök az alábbiakat tanácsolják:

 

– Mivel internetes vásárlás esetén az eladó és a vevő nem találkozik egymással, a vevő a fizetést megelőzően nem látja a terméket. E tény miatt az internetről történő vásárlásokkor mindig kellő körültekintéssel kell eljárni!

 

– A megrendelés előtt mindenképpen javasoljuk, hogy ellenőrizzék le, az adott webáruház „valódiságát”. A törvényesen működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzatuk kitér a személyes adatok védelmére és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (pl. fizetési és szállítási módok, feltételek).

 

– Bankkártyával történő fizetés esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljunk, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a kártyánk adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg.

 

– Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezeljük az olyan eladókat, akik szolgáltatásával kapcsolatosan kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek a piaci árnál lényegesen alacsonyabb áron kínálják termékeiket, esetleg nem valós címmel, telephellyel, vagy telefonszámmal regisztráltak.

 

– A magánszemélytől történő vásárlások alkalmával a konkrét megrendelés előtt célszerű a hirdetést lementeni a számítógépünkre, mivel később – amikor az áru megérkezik – a „csomagban” nem az van, ami az ajánlatban szerepelt, könnyebb annak bizonyítása, hogy az Önök tudomása szerint mire fizették ki az adott vételárat. Magánszemélytől történő vásárlás esetén soha ne utalják el a vételárat, vagy annak egy részét előre, kérjék az utánvétel lehetőségét!

 

(Indexkép: pixabay.com)

 

Újra megjelentek az EVAT nevével visszaélő csalók Egerben

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló