2021. december 7., Ambrus

Riasztó

#heves megye #koronavírus #baleset #statisztika #bűncselekmény

Heves megyei bűnügyi statisztika: elszállt az emberek agya, közel harmadával nőtt a közterületen elkövetett bűncselekmények száma

2021.03.06. 09:12

A járványügyi intézkedések és a korlátozások sok ember elméjét megborította.

A napokban a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon évértékelőt tartottak, amely során egy rakat adat is előkerült azzal kapcsolatban, hogy a megye területén milyen jellegű bűncselekmények történtek, ezek száma miként alakult a korábbiakhoz képest, és hány baleset volt szűkebb hazánk területén. Ezekből szemezgetünk most néhányat a rendőrség szombat reggel kiadott közleménye alapján.

 

Heves megyében a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 4762, ez közel azonos volt, mint az előző év hasonló időszakában. Minimális mértékű emelkedés az ügyek befejezésének felgyorsításából adódott.

 

A kiemelten kezelt bűncselekmények számában összességében 6,02 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

 

Az elmúlt évben kilenc emberölés miatt indult nyomozás került befejezésre, melyek közül három esetben történt családon belüli erőszak. Valamennyi ügyben az elkövető felderítésre került.

A közterületen elkövetett bűncselekmények számában összességében 29,7 százalékos növekedés mutatható ki, amely sok esetben magyarázható az ügyfeldolgozás gyorsításával, valamint a járványügyi, vészhelyzeti intézkedések miatt az emberekben felhalmozódott ingerültség miatt. Ez jól látható a garázdaság, a súlyos testi sértés valamint a rablás bűncselekmények számának emelkedéséből is.

A vagyon elleni bűncselekmények befejezési számában viszont csökkenés tapasztalható. Jelentős a csökkenés a személygépjármű lopások miatt lezárt eljárások számában, valamint a lakásbetöréses ügyekben is.

 

A pandémia idején elrendelt vészhelyzeti intézkedések miatt előtérbe került az interneten keresztül történő vásárlások lehetősége, mely miatt felgyorsult az internetes térben történő bűncselekmények, az úgynevezett online csalások elkövetése is. Ezt kihasználva az elkövetők a bűncselekményeket otthonról, aránylag gyorsan és magas haszonnal követik el. Az online térben elkövetett bűncselekményekkel szemben a hatóság próbál fellépni és a lehető legtöbb csatornán keresztül felhívni a lakosság figyelmét az áldozattá válás elkerülésére, valamint az eddig ismert elkövetési magatartásokra is.

Heves megyében tavaly 509 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, ami 6,9 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. A halálos közúti közlekedési balesetek száma 11,7 százalékkal, balesetben elhunyt személyek száma 11,1 százalékkal 18-ról 16-ra csökkent.

Külföldiek által elkövetett jogsértő cselekmény felfedésére tíz esetben került sor, ebből három esetben embercsempészés bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt intézkedtek a rendőrök.

 

A szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény 2020. március 1. napján hatályba lépett módosítása értelmében általános szabálysértési hatóságként a rendőrség jár el. Összességében 1353 db eljárást vettek át a Heves Megyei Kormányhivatal járási hivatalaitól. 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló