2021. június 14., Vazul

Riasztó

#hatvan #áfacsalás #cégvezető

140 millió forintnyi áfát csalt el egy hatvani cég ügyvezetője

2021.03.17. 12:11

A férfi sorozatosan megszegte az adójogszabályokat, ráadásul maga helyett olyasvalakit jegyeztetett be a Kft. élére, aki annak működésében nem is vett részt.

A Heves Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a hatvani férfival szemben, aki 2016-ban csaknem 140 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek– számolt be szerdán a heol.hu az ügyészség tájékoztatására hivatkozva. 

 

Az ügy vádlottja 2015-ben, 23 évesen lett egy hatvani élelmiszer, ital és dohányáru nagykereskedelemmel foglalkozó cég ügyvezetője, aki ebben a tisztségében felelős volt a társaság negyedéves adóbevallásainak benyújtásáért is.

A vádlott ezekben az adóbevallásokban a vállalkozás belföldi értékesítéseinek csupán egy részét tüntette fel, a bevételek egy jelentős hányadát ugyanakkor eltitkolta, és így az azok után fizetendő ÁFA összegét jogellenesen csökkentette annak ellenére, hogy a vevők az adott összegeket a kibocsájtott számlák alapján átutalták a cégnek.

A terhelt nem csak a belföldi, de a külföldről rendelt áruk értékesítése kapcsán is sorozatosan megszegte az adójogszabályokat, továbbá nem csak, hogy nem vallotta be a fizetendő Áfát, de valótlan tartalmú bevallásaiban minden negyedévben jogosulatlanul vont le forgalmi adót egyes, általa hamisan feltüntetett belföldi beszerzések után is.

 

A Kft. nem rendelkezett a számvitelről szóló törvényben előírt bizonylati rendnek megfelelő könyveléssel sem, ami önmagában is bűncselekmény megállapítására alkalmas mulasztás, mivel ennek következtében a 2016-os üzleti évet érintően a gazdasági társaság vagyoni helyzetének áttekintése és ellenőrzése meghiúsult.

 

2016 végén a vádlott – aki így próbált kibújni a későbbi esetleges felelősségre vonás alól – ügyvédjét is félrevezetve, maga helyett egy olyan nőt jegyeztetett be tulajdonos-ügyvezetőként a cég élére, aki semmit sem tudott a Kft. működéséről, de a működtetéséről sem, és abban ténylegesen nem is vett részt. A közhiteles cégjegyzékbe ezáltal valótlan adatok kerültek.

 

A Heves Megyei Főügyészség a vádlottal szemben minősített költségvetési csalás bűntette, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége, számvitel rendje megsértésének bűntette, és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat.

Vádiratában a főügyészség arra tett mértékes indítványt, hogy a vádlottal szemben – aki az általa okozott vagyoni hátrányból 65 millió forintot már megtérített – teljes beismerése esetén a törvényszék halmazati büntetésül két év, végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett börtönt, öt év „gazdálkodó szervezet általános vezetését ellátó szerv tagja vagy egyszemélyi vezetője” foglalkozástól eltiltást, és mindezeken túlmenően hatmillió forint pénzbüntetést is szabjon ki.

(Indexkép: Wikipédia)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló