2024. február 29., Elemér

Riasztó

#bíróság #kékfény #közokirat-hamisítás

Hamis szlovák jogsit mutatott fel, lebukott az egri csaló

Székely Zoárd 2022.08.05. 09:57

A rendőrök a helyszínen észrevették, hogy valami nem stimmel.

Közokirat-hamisítás miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy egri férfi ellen, akit a rendőrök 2022 tavaszán Egerben közúti ellenőrzés alá vontak.

A férfi az intézkedő rendőrök részére egy hamis szlovák vezetői engedélyt adott át, mely megjelenésében ugyan hasonlított a külföldi hatóság által kiadott járművezetői engedélyhez, de a készítéséhez felhasznált anyagok minősége és előállításának módja az eredeti gyártású okmányokétól alapvetően eltérő volt.

A hamis jogosítványt a rendőrök a helyszínen elvették a férfitől és büntetőeljárást indítottak ellene.

 

Ugyancsak közokirat-hamisítás miatt nyújtott be vádiratot a Heves Megyei Főügyészség egy 37 éves férfi ellen, aki még 2011 augusztusában egy cég Egerben megtartott taggyűlésén bejelentette, hogy kültagja kíván lenni a gazdasági társaságnak, határozatba foglalva állítását.

A férfi azonban valójában nem akart részt venni a vállalkozás működtetésében, a cég vagyonát, könyvelési és egyéb iratait nem vette át, a cégátruházáshoz szükséges iratok aláírását csupán anyagi ellenszolgáltatás reményében vállalta.

Az ily módon hamis okiratok alapján a valótlan változások bejegyzésre kerültek a bíróság által vezetett cégnyilvántartásba, mint közhiteles nyilvántartásba.

 

Az eljáró ügyészségek mindkét vád esetében közérdemű munka kiszabását indítványozták.

 

Szintén közokirat- hamisítás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy kompolti pár ellen. A vádirat szerint a pár nőtagja még 2009-ben két testvérével együtt örökölt egy káli ingatlant, melyen a közös felmenőjüknek özvegyi haszonélvezeti joga volt. A jogosult azonban 2019-ben új házasságot kötött, ezért a pár elhatározta, hogy töröltetik az özvegyi jogot, és eladják az ingatlant.

A nő 2019 novemberében testvérei tudta nélkül ennek érdekében benyújtott a hatósághoz egy özvegyi jog törlése iránti kérelmet, melyet az egyik testvér helyett férfitársa írt alá.

Az illetékes járási hivatal a kérelmet később elutasította, így a hamis adat végül nem került közhiteles földhivatali nyilvántartásba.

 

A vádhatóság ebben az esetben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló