2024. február 29., Elemér

Riasztó

#ügyészség #oltás #covid

Hamis covid védettségi igazolások miatt megtörtént a vádemelés


57 vádlott.

 

A Heves Vármegyei Főügyészség 40 oldalas vádiratában 57 személyt vádol a Covid '19 járványhelyzet alatt elkövetett különböző visszaélésekkel.

 

Az ügy két fővádlottja a 2021-es év első felében egy gyöngyösi háziorvosi rendelőben dolgozott. Egyikük ápolónő, társa önkéntes segítő volt, akinek éppen a járvány elleni védekezésben kellett volna támogatnia az orvos munkáját. A két barátnő 2021 májusában felismerte, hogy egy jogszabályi rendelkezés a koronavírus ellen védett személyek számára az addigiaknál nagyobb szabadságot biztosít. Ők ugyanis jogosultakká váltak egyes helyeken maszk nélkül tartózkodni, szállodákat és szabadidős létesítményeket látogatni, sportrendezvényeken részt venni, szemben azokkal, akik nem rendelkeztek védettségi igazolvánnyal.

 

Ebben a helyzetben az önkéntes segítő rávette az ápolónőt, hogy a munkaköréből eredő kötelességeit – elsősorban anyagi haszon fejében – megszegve, a körzeti orvos tudtán kívül, de annak jogosultságait felhasználva az átoltottság tényére vonatkozóan valótlan adatokat rögzítsen az elektronikus egészségügyi információs rendszerben.

 

A rögzítést követően az önkéntes segítő hamis papír alapú igazolásokat állított ki hatvankilenc, arra nem jogosult személynek, melyeket eljuttatott a be nem oltott megrendelőkhöz. Az igénylőkkel főként egy gyöngyöstarjáni férfi tartotta a kapcsolatot, és az is ő volt, aki a megrendelések nagy részét összegyűjtötte az ismeretségi köréből. A pénzért, védőoltás nélkül védettségi igazoláshoz jutó vádlottak fejenként több tízezer forintot fizettek a hamis papírokért.

 

A főügyészség a két egészségügyi dolgozót és a gyöngyöstarjáni férfit többrendbeli védettségi igazolással visszaélés bűntettével, ezen túlmenően a háziorvos munkatársait kötelességszegéssel, bűnszövetségben, és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével, míg a férfit vesztegetés bűntettével vádolja. További 54 személy ellen védettségi igazolással visszaélés bűntette a vád.

 

Az ügyészség a vesztegető, illetve az azt elfogadó terheltekkel szemben – egyeseknél vagyonelkobzás mellett – végrehajtandó szabadságvesztésre és közügyektől eltiltásra tett mértékes indítványt a vádiratában.

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló