2023. november 28., Stefánia

Riasztó

#eger #vádemelés #halálos baleset #egri törvényszék #felnémet #buszbaleset

Ítélet született a felnémeti buszbaleset ügyében, amely egy idős nő halálát követelte

Barna Benedek 2022.02.18. 12:50

A bíróság bűnösnek mondta ki a buszsofőrt, ő viszont fellebbezett.

 

Ahogy arról akkor portálunk is beszámolt, 2019 márciusában halálos baleset történt Felnémeten, a Kovács Jakab utcában. Egy idős, 80 éves nő vesztette életét, aki leszállt a buszról, majd az elinduló jármű kerekei alá esett.

 

Az ügyben 2020 októberében történt vádemelés: az Egri Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolta meg a buszsofőrt.

 

A vádirat szerint a 14-es helyi járatot vezető 52 éves nő a csuklós busszal a Berva városrészéből Felnémet felé közlekedett, és közben megállt a Kovács Jakab utcában.

A megállóban a harmadik ajtón át egymás mögött három utas kívánta elhagyni a járművet, közülük azonban az utolsó, egy hölgy még nem fejezte be a leszállást, amikor a figyelmetlen buszvezető rázárta az ajtót. A sértett egyik lába emiatt beszorult, de a buszsofőr ezt nem észlelte, ezért elindult. A mozgásban lévő jármű magával rántotta az asszonyt, aki az útpadkáról az úttestre elesett és az autóbusz alá került. A nagy tömegű gépjármű kerekei ekkor áthaladtak a testén.

halalos-buszbaleset-felnemet
Fotó: Agria TV

A vádlottat egy utas figyelmeztette a balesetre, azonban a nő csak nehezen tudott visszafordulni, így amikor a busszal a helyszínre értek már csak a sértett halálát konstatálhatták.

 

Az ügyészség szerint a baleset azért következett be, mert a terhelt megszegte a KRESZ azon szabályát, mely szerint a közhasználatú autóbusz vezetője indulási jelet csak akkor adhat, amikor az utasok fel- és leszállása befejeződött, elindulási szándékát pedig irányjelzővel csak akkor jelezheti, ha a jármű összes ajtaja becsukódott.

 

Péntek délelőtt az Egri Törvényszék közleményben tájékoztatotta, hogy az ügyben ítélet született:

a bíróság zárt tárgyaláson bűnösnek mondta ki a vádlottat közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek. A bíróság a buszsofőrt egy év szabadságvesztésre és tizenegy hónap járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. A vádlottnak az ítélet szerint az eljárás során felmerült bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője téves tényállás megállapításáért és felmentésért fellebbezett, bűncselekmény és bizonyítottság hiányára hivatkozva. 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló