2024. július 21., Dániel Daniella

Riasztó

#kisköre #orvhalász

Gereblyézve fogott harcsát az orvhalász Kiskörén, sok kínt szenvedtek el az állatok az ügyészség szerint

2021.03.22. 10:23

A Büntető Törvénykönyv szerint az orvhalászat vétségét az követi el, aki külön jogszabályban meghatározott tiltott eszközzel vagy tiltott módon, illetve kíméleti területen halfogásra irányuló tevékenységet végez emlékeztetett hétfői közleményében az ügyészség. Ez a tilalmazott cselekmény két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, függetlenül attól, hogy a rapsic sikerrel járt, vagy sem.

Azt, hogy mi minősül tiltott halfogási eszköznek és módnak a hal védelméről szóló törvény meghatározza meg. Ez a jogszabály ilyennek tekinti többek között az elektromosság, a robbanóanyag, a búvárszigony és a mérgek használatát, továbbá a nyakzó háló, a hurokvető, a rugó elven működő önakasztós készülék, a sorhorog, a fenékhorog, a csapóhorog, valamint a többhorgos gereblyézős módszer alkalmazását.

 A Hevesi Járási Ügyészség a napokban immár sokadszor emelt vádat orvhalászat vétsége miatt, ezúttal két tiszaburai lakos ellen.

 

Az apa és a fia idén január 20-án délután követte el a bűncselekményt Kisköre külterületén, a Tiszán. A folyón az idősebb férfi egy csónakból horgászott a tiltott, úgynevezett gereblyézős módszerrel, majd sötétedés után zsákmányával kievezett a partra. A fia ott már várta, készen arra, hogy a kifogott halakat segítsen bepakolni egy magával vitt zsákba. A bűnös úton szerzett három szürke harcsával és két busával a vádlottak az éj leple alatt elindultak haza, ám út közben egy rendőrjárőr megállította őket.

 

A halak eltulajdonításával okozott kár közel 70.000 Ft volt, ami a rendőri intézkedés során alkalmazott lefoglalás ellenére sem térült meg, mivel a megkínzott állatok olyan állapotban voltak, hogy azok értékesítésére nem kerülhetett sor, és az élőhelyükre sem lehetett már visszaengedni őket.

tisza mti 

 

A vádhatóság a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a büntetett előéletű idősebb férfival szemben végrehajtandó fogházbüntetést szabjon ki, emellett rendelje el a korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetésének a végrehajtását, és kobozza el a bűncselekmény elkövetéséhez eszközül használt horgászbotját is. A fiatalabb, 25 éves terhelt esetében az ügyészség 150.000 Ft összegű pénzbüntetést indítványozott.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló