2024. február 29., Elemér

Riasztó

Évek óta engedély nélkül tartott fegyverrel lőtt szarvasra a rajtakapott gyöngyösi orvvadász

2019.11.30. 00:00

A férfi ellen vádat emeltek, akár két és fél év börtönt is kaphat.

 

Idén januárban az Egri Ügyek is beszámolt arról, hogy egy orvvadászt az általa lelőtt szarvasbika teteménél értek tetten a rendőrök az erdőben Kékestetőnél. Az ugyeszseg.hu-n pénteken közzétett közlemény szerint a Gyöngyösi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a gyöngyösi lakossal szemben.

 

Mint írják, a férfi évek óta birtokolt engedély nélkül egy házilag készült hangtompítóval felszerelt távcsöves vadászpuskát, melyet Gyöngyös külterületén, a Mátra alján álló családi házában rejtegetett, 523 darab különböző fajtájú lőszerrel együtt. Ez utóbbiak között akadtak 22-es kaliberű Winchester töltények, de M fenékjelzésű ólomlövedékes lőszerek is.

 

2020. január 2-án hajnalban a vádlott vadászni indult, ezért magához vette engedély nélkül tartott fegyverét, valamint több, ahhoz való lőszert, és Mátraházára utazott, ahonnan az erdőn át az ország legmagasabb pontja, a Kékestető felé indult. A hajnali derengésben az erdészet vadászterületén a férfi vadászati jogosultság nélkül, két lövéssel elejtett egy 600.000 Ft értékű fiatal gímszarvas bikát. Amikor látta, hogy az állat kimúlt, hazahajtott, elrejtette a puskáját, majd délután 13 óra körül visszament az elkövetés helyszínére, hogy a vadat kizsigerelje és magával vigye.

 

 Fotó: pixabay.com (Képünk illusztráció)

 

A vádlott már megkezdte a szarvas nyúzását és feldarabolását, amikor egy rendőrjárőr ért a helyszínre, és tetten érte őt. Az állatot így nem tudta hazaszállítani, azt a rendőrség lefoglalta, majd kiadta a sértett képviselőjének. A szakszerűtlen nyúzás és darabolás következtében azonban a tetemet meg kellett semmisíteni, így a bűncselekménnyel okozott kár nem térült meg.

 

A Gyöngyösi Járási Ügyészség lőfegyver és csekély mennyiséget meghaladó lőszer engedély nélküli tartásával elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével, orvvadászat bűntettével, valamint nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettének a kísérletével vádolja a férfit.

 

A járási ügyészség a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy a járásbíróság két év hat hónap börtönbüntetést és három év közügyektől eltiltást szabjon ki a tetten ért orvvadásszal szemben, aki beismerő vallomást is tett. Emellett a vádhatóság indítványozta azt is, hogy a bíróság kobozza el a lefoglalt lőfegyvert és lőszereket, kötelezze a vádlottat az általa okozott kár megtérítésére, valamint az eddigiekben felmerült 120.000 Ft bűnügyi költség megfizetésére is.

 

Agarakat uszítottak egy őzsutára Átány közelében, a vadász puskával avatkozott közbe

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló