2024. július 13., Jenő

Riasztó

#gyöngyös #embercsempész #razzia

Embercsempész bandán ütött rajta a rendőrség, Gyöngyösön is razziáztak – VIDEÓ

Barna Benedek 2021.05.13. 13:28

A bűnszervezet több száz embernek segített illegálisan továbbjutni Nyugat-Európába.

Kommandósok fogtak el embercsempészeket Gyöngyösön, a Jeruzsálem út egyik társasházában – számolt be csütörtöökön közösségi oldalán Erbeszkorn Tamás újságíró.

 

Mint írta, a napokban ajtótörő kossal felszerelt rendőrökre és kiabálásra lett figyelmes a lépcsőházában egy Jeruzsálem úti olvasója, aki azonnal értesítette. Az esetről a rendőrség csütörtökön közölt felvételt, illetve az ügy részletes leírást.

 

 

A police.hu-n megejelnt beszémoló szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztálya bűnszervezetben elkövetett embercsempészés megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozásokat két magyar, két román és egy szlovák férfivel szemben.

Mint az a nyomozás során körvonalazódott, az öt férfi 2020 őszétől konspiráltan működő embercsempész-szervezetet működtetett, melynek célja az volt, hogy a Szerbia irányából hazánkba illegálisan bejuttatott személynek – többségében szír állampolgároknak– segítséget nyújtsanak Nyugat-Európába történő eljutásukhoz.

A továbbszállítás megszervezéséig tanyákon pihentették őket. A tranzitokkal azután magyar állampolgárságú sofőröket bíztak meg, és a szállításhoz használt járművek beszerzéséről is gondoskodtak. Kezdetben ponyvás kisteherautókat vásároltak, majd a hatóságok figyelmének elterelése érdekében a szállítójárműveket alakítottak át úgy, hogy rejtekhelyek legyenek rajtuk.

 

Ezen feltérképezett bűnszervezethez köthetők többek között a közelmúltban történt elfogások; 2021. március 24-én egy traktor utánfutójában szállítottak 31 főt, míg 2021. április 10-én egy teherautó platóját átalakítva bújtattak el és szállítottak 5 személyt A legutolsó alkalommal, 2021. május 10-én pedig egy használtan megvásárolt mentőautóban vittek 10 külföldit.  

A bűnszervezet működése során több mint 500 embernek segített, illetve kísérelt meg segítséget nyújtani az illegális továbbutazáshoz.

Az embercsempész-hálózatot felszámolására 2021. május 11-én hajnalban számolták fel. A KR NNI, a Csongrád-Csanád, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség Bevetést Támogató Osztálya és a KR Határrendészeti és Rendészeti Igazgatósága összehangolt akciót hajtott végre egyszerre több helyszínen.

 

A rendőrök Budapesten, Ásotthalmon, Tatán és Gyöngyösön fogták el a banda öt tagját, majd mindegyiküknél kutatásokat tartottak, melyek alkalmával számos tárgyi bizonyítási eszközt foglaltak le, míg a szervezetet irányító férfitől lefoglaltak 26 millió forintnak megfelelő összegű készpénzt (eurót és forintot), valamint egy nagyértékű terepjárót, továbbá ékszereket.

 

 

C. Cristian 45 éves román, M. Irén 41 éves magyar, P. József 42 éves román, L. Ferenc 43 éves magyar és J. Imrich 39 éves szlovák állampolgárt előállításukat követően gyanúsítottként hallgatták ki, majd mindegyiküket bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatásukat az eljárást felügyelő Veszprém Megyei Főügyészségnél, valamint a Kiskőrösi Járási Ügyészségnél.

 

A rendőrség közlése szerint a büntetőeljárások folytatódnak és nem kizárt, hogy a jövőben a bűnelkövetők köre is bővül.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló