2024. június 19., Gyárfás

Riasztó

#vádemelés #nógrád megye #gyermekotthon #sikkasztás

Elsikkasztotta egy nógrádi gyermekotthon lakóinak pénzét az intézményvezető

Barna Benedek 2022.02.08. 13:14

Az ügyészség felfüggesztett börtönnel büntetné a nőt.

 

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt azzal a 36 éves gyermekvédelmi intézményvezetővel szemben, aki a gyermekotthon általa kezelt, a gyermekek ellátását biztosító összeggel, valamint az utógondozott gyerekek apanázsával nem tudott elszámolni – írja az ugyeszseg.hu.

 

A nevelőnő vezetőként dolgozott két Nógrád megyei gyermekotthonban is, a feladata volt a gyermekek ellátását biztosító pénzösszeggel történő gazdálkodás.

2018 márciusa és áprilisa között közel másfél millió forint volt rábízva, melyet a gyermekotthon működésének biztosítására kellett volna fordítania. Az ellátmány jelentős része bankszámlára érkezett, amelyről a kezelésében álló bankkártyával mintegy 850.000 forintot vett fel, azt azonban a nevelésben álló gyermekek ellátása helyett magára költötte.

 

A vádlott feladata volt az is, hogy a felnőttkor elérésével a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerült fiatalok utógondozásával járó pénzügyeket intézze. Ennek keretében köteles volt havonta a fiataloknak saját jogán járó juttatások egy részét személyi térítési díjként a gyermekvédelmi szakszolgálat felé befizetni. 2017-ben ennek a kötelességének azonban öt fiatal esetében nem tett eleget, az előírt havi összeget az intézménynek nem fizette be, azzal a sértettek felé sem számolt el, azt saját szükségleteire fordította, ezzel a fiataloknak közel 150.000 forint kárt okozott.

 

Az egyik utógondozott saját nevére szóló bankkártyáját és az ahhoz tartozó PIN kódot is a nő őrizte, arról 2017 novembere és 2018 januárja között többször készpénzt vett fel, valamint azzal közvetlenül fizetett is a saját igényeinek fedezése céljából, ezzel a fiatal megtakarításából 780.000 forintot élt fel.

 

Az ügyészség a büntetlen előéletű nő ellen sikkasztás bűntette miatt emelt vádat, melyben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a vádlottat a próbaidő idejére a bíróság helyezze pártfogó felügyelet alá. Indítványozta továbbá, hogy a bíróság kötelezze a nőt az okozott károk megtérítésére.

 

Arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen a váddal egyezően elismeri a bűncselekmény elkövetését és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség 1 év 8 hónap, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

 

(Indexfotó: Faludi Imre / MTI – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló