2024. július 14., Örs Stella

Riasztó

#eger #baleset #zebra

Elképesztő balesetek történnek Egerben a zebrákon figyelmetlenség miatt

2021.04.22. 11:28

Pedig elkerülhetőek lennének.

Az Egri Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 43 éves nő ellen, aki 2020 októberében járművével Egerben, a Hadnagy úton közlekedett és onnan az elsőbbségadás táblával védett Maklári útra kívánt nagy ívben balra kanyarodni, azonban ezt figyelmetlenül tette, így az úttest felezővonalánál elütötte a neki balról érkező segédmotor-kerékpárost, aki a balesetben kulcscsont törést szenvedett. (helyszíni fotó)

 

Szintén közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a központi járási ügyészség azzal a 49 éves férfival szemben, aki 2019. szeptember 20-án Hatvanban, egy Rákóczi úti gyalogos átkelőhelyet nem kellő óvatossággal és sebességgel közelítette meg, ezért elsőbbségadási kötelezettségét megszegve elütötte a zebrán a kerékpárját éppen áttolni igyekvő sértettet. A gyalogosnak eltörött a bal lába.

 

A járási ügyészség mindkét esetben arra tett indítványt, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével hozzon az ügyben büntetővégzést, és abban pénzbüntetést mellett járművezetéstől eltiltást szabjon ki a szabályszegő sofőrökkel szemben.

zebra-policeAz Egri Járási ügyészség két esetben súlyosabb következményekkel járó, maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat.

 

Az egyik vádirat szerint egy 26 éves fiatalember 2018. december 8-án az esti órákban Tura felől Hatvan felé haladt az autójával, de úgy, hogy túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, ezért a ráadásul csúszós úton egy balos kanyarban megcsúszott, letért az úttestről, és csak a közeli szántóföldön állt meg a gépkocsijával, ami a tetejére borult. A balesetben többen is megsérültek, közülük egy személy maradandó fogyatékossággal gyógyuló vállsérülést szenvedett.

 

Az Egri Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be a bíróságra egy 53 éves férfival szemben is, aki 2019. szeptember 13-án az esti sötétben közlekedett Egerben, a Rákóczi úton, ahol figyelmetlensége miatt nem vette észre a Kővágó téri kereszteződésnél felfestett gyalogátkelőhelyen szabályosan áthaladó gyalogost. A vádlott annak ellenére ütötte el a zebrán a sértettet, hogy a vele szemben közlekedő járművek már valamennyien megálltak és elsőbbséget biztosítottak a járdáról lelépő férfi számára. A sértett maradandó fogyatékossággal járó lábszárcsonttörést szenvedett. (helyszíni fotó)

 

A járási ügyészség ezekben az esetekben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására és járművezetéstől eltiltásra tett indítványt a vádiratokban a közlekedési szabályokat megszegő terheltekkel szemben. 

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint járművezetéstől eltiltásra két esetkörben kerülhet sor. A járművet a meghatározott mértéket meghaladóan ittas vagy bódult állapotban vezető személyt kötelező eltiltani a közúti járművezetéstől. Emellett a járművezetéstől el lehet tiltani azt is, aki az engedélyhez kötött járművezetés szabályainak megszegésével követ el bűncselekményt. Ez utóbbi lehetőség gyakran a személyi sérülést okozó KRESZ szabályszegésekkel összefüggésben merül fel. Az illetékes ügyészség tapasztalata szerint személyi sérüléshez leggyakrabban az elsőbbség megadására, illetve a megengedett legnagyobb sebesség túllépésére vonatkozó szabályok megszegése vezet.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló