2024. július 24., Kinga Kincső

Riasztó

#heves megye #rendőrség #motoros

Egyre több motoros megjelenése várható Heves megye útjain is – A rendőrség óvatosságra inti a közlekedőket

Barna Benedek 2022.04.17. 15:30

Ezek a Heves Megyei Baleset-megelőzési Bizottság tanácsai a motoros szezonra.

 

Az idő javulásával a motorosok egyre nagyobb számban fognak megjeleni a közutakon. A Heves megyei rendőrség Baleset-megelőzési Bizottsága közleményben figyelmezteti a motorkerékpárra ülőket és a többi közlekedőt, hogy mire kell odafigyelni a motoros szezonban.

 

Mint írják, csak kifogástalan műszaki állapotú, érvényes kötelező felelősségbiztosítással rendelkező motorkerékpárral lehet útnak indulni.

 

A motoroknak azt ajánlják, hogy indulás előtt ellenőrizzék:

 

– a rugóstagokat, teleszkópokat
– a kormány- és fékberendezéseket,
– világítóberendezéseket,
– az akkumulátor töltöttségét,
– a gumiabroncs állapotát.


A biztonságos motorozás egyik alapeleme a megfelelő minőségű és mintázatú gumiabroncs megléte, hiszen ez az a része a motorkerékpárnak, amely találkozik, érintkezik, a kapcsolatot tartja az úttesttel – hangsúlyozzák a rendőrségi közleményben.

 

Külön kiemelik, hogy az olajcsere minden szezon kezdetekor ajánlott.

 

Nem csak a motort kell felkészíteni

 

A járgány mellett magukat is fel kell készíteniük a motorosoknak. Mivel pár hónapos kihagyás után még az edzett, több éve motorozóknak is eltompulhatnak a reflexei, ezért kezdetben érdemes óvatosan használni motort addig, amíg nem kerülünk újra edzett állapotba – figyelmeztet a rendőrség. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy egy rövidebb motoros vezetéstechnikai képzéssel felfrissítse tudását az ember.

 

Hozzáteszik: a körültekintő motorozás a körülöttünk közlekedők miatt is fontos, hiszen jó pár hónapig az autósok sem láttak motorosokat, így nekik is újra meg kell szokni a jelenlétüket az utakon.

pexels-motoros
Fotó: pexels.com

A feniteken kívül még az első út előtt fontos ellenőrizni a meglévő biztonsági felszereléseket: a bukósisak esetében a sértetlen és rendszeresen tisztított, karbantartott sisak elengedhetetlen, de hasonló gondoskodásra van szükség a védőkabát és nadrág, a motoros lábbelik, illetve a kesztyűk és különböző protektorok esetében is.

 

Továbbá motorozás előtt mindig tájékozódni kell az időjárási és útviszonyokról!

 

Amikor pedig már nyeregbe ült az ember, a KRESZ szabályainak betartására kell figyelni, a rendőrség azt külön kiemeli, hogy az irányváltoztatást hátratekintés után jelezni kell. Emellett figyelmeztetnek:

a sávok és az összefüggő gépjárműoszlopok közötti szlalomozás életveszélyes, hiszen az autónak "holttere" van – márpedig az nem elég, hogy a motoros lát, fontos, hogy őt is lássák!

A többi közlekedőnek is oda kell figyelnie

 

Személyautók, teherautók, mezőgazdasági vontatók és egyéb járművek vezetőjeként az alábbiakra kell figyelni a motorosokkal kapcsolatban:

 

– Lényegesen gyakrabban kell figyeljni a visszapillantó tükröket, illetve a holtteret.
– Kanyarodás vagy előzés megkezdése előtt meg kell győződni arról, hogy járművünk előzését egy másik jármű, esetleg egy motorkerékpáros nem kezdte-e meg.
– Útkereszteződésbe érve az elsőbbségi jog megadása érdekében fokozott figyelem szükséges, hiszen egy motoros nehezebben észlelhető.
– Egyenrangú partnernek kell tekinteni a motorost.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló