2021. April 14., Tibor

Riasztó

#vádemelés #munkásőrség #önkényuralmi jelkép

Egerben emeltek vádat a Munkásőrség parancsnoka ellen

2021.3.30. 19:15

Önkényuralmi jelkép használata miatt indult büntetőügy.

A tavaly civil szervezetként újjálakult Munkásőrség országos parancsnoka, Juhász Norbert a Facebookon bejelentette, hogy az Egri Rendőrkapitányságon indult büntetőügyben az Egri Ügyészség március 25-én vádat emelt ellene – szúrta ki a Magyar Hang.

 

A nyomozás az önkényuralmi jelképnek számító vörös csillag használata miatt indult. A törvény szerint ugyanis vétséget követ el és 5-90 nap közötti elzárásra ítélhető, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot köznyugalom megzavarására alkalmas módon – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz.

 

Juhász Norbert megemlíti, hogy korábban már elmarasztalták Magyarországot a vörös csillagot tiltó jogszabály miatt, és egyúttal felszólították annak a törvénynek a megsemmisítésére. A parancsnok "az Európai Unió illetékes szerveire" hivatkozik, de – mint a hang.hu cikke megjygyzi – valójában a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság mondta ki Vajnai Attila, a Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnökének ügyében 2008-ban, hogy a vörös csillag nyilvános használata politikai véleménynyilvánításnak tekintendő, és a szimbólum használatának általános tiltása a szólásszabadság aránytalan korlátozását jelenti. Juhász szerint "nemtelen módon tesznek egyenlőségjelet a német fasizmus szimbóluma és a mi ötágú csillagunk közé".

 

A Hagyományőrző Munkásőr Társaság országos parancsnoksága a hírre válaszként az idén novemberben Edelényben megnyíló Munkásőrség Történeti Múzeumból nemkívánatos személynek nyilvánította az Ügyészég valamennyi dolgozóját, "a jelenleg aktívaktól a korábban nyugdíjazottakig bezárólag". Ennek értelmében az intézményből "az üzemeltető annak területéről látogatási kísérlet-szándék esetén azonnali hatállyal kiutasítja Magyarország Ügyészségének alkalmazottait". Az intézkedés mindaddig érvényben marad míg "Magyarország Ügyészsége, vagy azon belül az Egri Járásbíróság egy illetékes személye hivatalosan is bocsánatot nem kér" a munkásőröktől.

 

Juhász Norberttől egyébként egy tavalyi interjúban a Magyar Hang megkérdezte, hogy szerint a kommunista rendszer kárvallottjaiban vajon nem kelthet-e félelmet a Munkásőrség újraéledése. Erre a parancsnok azt válaszolta, hogy annyira kelthetnek félelmet, mint például a Magyar Királyi Csendőrség hagyományőrzői, és hogy őket össze sem lehet hasonlítani a Magyar Gárdával.

 

VÁDEMELÉS AZ ORSZÁGOS PARANCSNOK ELLEN Kedves Elvtársak, Barátaink! Sajnos el kell oszlassam többségetek reményét,...

Közzétette: Hagyományőrző Munkásőr Társaság – 2021. március 29., hétfő
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló