2021. május 10., Ármin Pálma

Riasztó

#eger #rablás #vádemelés #dns

Évekkel a bűntény után a DNS-e buktatta le az idős egri asszony kirablásában részt vevő férfit

2021.02.04. 12:55

A rabló két társát már korábban elítélték, ellene még csak most emeltek vádat.

Az Egri Járási Ügyészség csoportosan és a bűncselekmény elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a többszörösen büntetett előéletű férfival szemben, aki a vád szerint társaival még 2013-ban megkötözött és kirabolt egy 80 éves asszonyt Egerben – írja az ugyeszseg.hu.

 

A vádirat szerint a jelen ügy vádlottja, valamint két másik – maszkot és kesztyűt viselő -– társa 2013. november 17-én, este hatoltak be az idős egri asszony házába. A vádlott feladata az udvar és az utca figyelemmel tartása volt, hogy a társai zavartalan tevékenykedhessenek. Ennek során a sértett ellenállásának leküzdése érdekében a vádlott az előszoba ablakán lévő redőny gurtniját megfogta – így tenyeréről arra DNS került – és letépte, majd azzal a társai az idős nőt megkötözték, és még a száját is betömték. Ezután az elkövetők a házban értékek után kutattak, majd végül ékszereket, készpénzt és egy vérnyomásmérőt is magukhoz vettek, és összesen 22.000 forintnyi zsákmánnyal távoztak a helyszínről.

pikrepo-com
Fotó: pikrepo.com (Képünk illusztráció)

 

A bűncselekményt követően azonnal megindult nyomozás során két elkövető személyét sikerült tisztázni, őket a bíróság még 2016 januárjában tíz, illetve hét évi fegyházbüntetésre ítélte.

 

Abban az eljárásban ugyanakkor nem lehetett azonosítani azt a személyt, akinek a genetikai mintája – a sértetté mellett – megtalálható volt a redőnyhúzón. Erre csak nemrégiben adódott lehetőség, miután elhárultak azok a jogi akadályok, melyek korábban nem tették lehetővé a talált DNS összevetését a nyilvántartásban szereplő mintákkal. Miután ez az összehasonlítás megtörtént, kiderült, hogy az évekkel ezelőtt lefoglalt zsinór a vádlott DNS-ét hordozza. Ezen új adat birtokában folytatódott a nyomozás, melynek eredményeként az ügyészség most vádat emelt a harmadik, legutóbbi büntetéséből csak néhány napja szabadult, elkövetővel szemben is. A különös visszaesőnek minősülő vádlott a nyomozás során megtagadta a vallomástételt.

 

Az Egri Járási Ügyészség a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy amennyiben a férfi az előkészítő ülésén változtat az álláspontján, és a rendelkezésre álló bizonyítékokra is figyelemmel beismeri a bűnösségét, valamint lemond a tárgyalásról, úgy a bíróság vele, mint bűnsegéddel szemben 6 év fegyházbüntetést és 6 év közügyektől eltiltást szabjon ki, és emellett kötelezze őt a csaknem negyedmillió forintra rúgó bűnügyi költség megfizetésére is.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló