2024. április 15., Anasztázia Tas

Riasztó

#ittas vezetés #közlekedési baleset #személyi sérülés

Nőket bámuló, ittasan vezető, vonat elé hajtó sofőrök baleseteztek a megyében

2021.03.04. 16:02

Több közlekedési bűncselekmény miatt is vádat emeltek az utóbbi időben szűkebb hazánkban. A járművezetők mellett részeg biciklis és autókat dobáló fiatalok ügyével foglalkozott az ügyészség.

Vádemelésre került sor egy 59 éves férfival szemben, aki 2019 májusában Egerben, a Kossuth Lajos úton közlekedett személygépkocsijával, ám amikor a Széchenyi útra vezető gyalogátkelőhely közelébe ért, figyelme az úttestről a zebrát éppen elhagyó hölgyekre terelődött, ezért – miközben megállás nélkül haladt tovább a járművel – elütötte az úton a kerékpárját tolva előtte szabályosan átkelő sértettet. Az elgázolt férfi maradandó könyöksérülést szenvedett. A központi járási ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja a figyelmetlen autóst, akivel szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására és közúti járművezetéstől eltiltásra tett indítványt a vádiratában.

 

A sajnálatos módon egyre gyakoribb parkolási viták egyike vezetett ugyancsak maradandó sérülés okozásához 2019. november 11-én délben Egerben, egy sorház előtt. Itt egy középkorú férfi állt meg a gépkocsijával, amit az ott lakó hölgy rosszallóan szóvá tett, megkérve a vádlottat, hogy parkoljon máshol. A kérésből vita kerekedett, melynek során az autó vezetője szándékosan, nagy erővel kivágta a kocsi ajtaját, amivel úgy lökte meg a sértettet, hogy az egyensúlyát vesztve elesett és eltörte a vállát. Az ügyészség ebben az esetben nem közlekedés rendjét sértő bűncselekménnyel, hanem maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés bűntettével vádolja az elkövetőt, akire ugyancsak felfüggesztett szabadságvesztést kért.

 

Gyakran, sőt néha visszatérően előfordul, hogy egyes járművezetők ittasan ülnek a volán mögé. Egy korábban már büntetett 41 éves férfi 2020-ban, egy novemberi estén Egerben, a jelentős forgalmú Vörösmarty úton súlyosan ittas állapotban közlekedett a járművével, amikor a Rózsa Károly utcába sebesen balra bekanyarodva elvesztette uralmát a gépkocsi fölött, így előbb egy parkoló autónak ütközött, azután keresztülhajtott még egy közeli bokron is mielőtt megállt a lakása előtt. A járási ügyészség ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat a részeg sofőrrel szemben, vádiratában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására és közúti járművezetéstől eltiltásra téve indítványt.

ittas-vezetés-pixabay
Fotó: pixabay.com

Nem csak a gépi meghajtású járművek, hanem adott esetben akár a bicikli ittas vezetése is lehet bűncselekmény, amennyiben az illuminált kerékpáros súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetet okoz. Ez történt 2019 őszén a reggeli órákban Füzesabonyban, ahol egy akkor 20 éves ittas fiatal kétkerekű járművével az út szélén beszélgető három nő közé hajtott. A hölgykoszorú egyik tagja az elütés következtében súlyos sérülést szenvedett. Az ügyészség a biciklis gázolóval szemben ezúttal is felfüggesztett szabadságvesztés és járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt a nem gépi meghajtású jármű közúton ittas állapotban történő vezetésével súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt benyújtott vádiratában.

 

Közlekedés biztonsága elleni gondatlan bűncselekmény miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy 60 éves férfi ellen, aki 2020. augusztus 6-án, egy derűs nyári napon Mezőtárkányban figyelmetlenül éppen akkor haladt be egy biztosítatlan vasúti átjáróba, amikor odaérkezett a vonat. A pánikba esett vádlott manőverezni kezdett az átjáróban, minek következtében a síneken akadályt képezve bennragadt, így a mozdony neki is ütközött a platós kisteherautója hátuljának. A vasúti közlekedés biztonságát gondatlanul veszélyeztető férfival szemben az ügyészség pénzbüntetést indítványozott.

 

Egy 19 éves fiatal 2020. október 4-én Kiskörén derült időben vezette az autóját, amikor a napsugarak váratlanul elvakították, mire ő - ahelyett, hogy megállt volna - jobbra lehaladt az útról, miközben elütötte a padkán álló nőt, aki elesett. A vádlott ezt követően (hibát hibára halmozva) segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről, ám röviddel később önként jelentkezett a rendőrségen. A járási ügyészség a minősített segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt benyújtott vádiratában pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt a rutintalan, de megbánó magatartást tanúsító fiatalemberrel szemben.

 

Más vizekre evezett az a fiatalkorú, aki - gyermekkora miatt nem büntethető – társával közösen 2019 őszén a Gyöngyöshalász melletti tóparton ok nélkül megrongált egy csónakot, melyben komoly károk keletkeztek. A kiskorúak nem sokkal ezt követően az M3 autópálya felett átívelő vasút felüljáróra mentek, ahonnan a pályán nagy sebességgel haladó járművekre köveket dobáltak, melyek közül több el is találta az alant közlekedő autókat. Személyi sérülés ugyan nem történt, de az érintett gépkocsikban százezres forintos nagyságrendű károk keletkeztek, emellett a felelőtlen elkövetők a gyorsforgalmi úton közlekedők biztonságát is komolyan veszélyeztették cselekményeikkel, melyek azzal együtt sem nevezhetők gyermeki tréfának, hogy ők azokat annak szánták. Az Egri Járási Ügyészség közlekedés biztonsága elleni bűntettel és több rendbeli rongálással vádolja a fiatalkorút, akivel szemben pártfogó felügyelet elrendelése mellett felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt az illetékes járásbírósághoz benyújtott vádiratában. 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló