2021. október 26., Dömötör

Riasztó

#gyöngyös #ecséd #internetes csalás

Több ezer dollárnyi pénzt csaltak ki a fiatal nőtől, aki azt hitte, találkozhat kedvenc színészével

Barna Benedek 2021.10.14. 13:30

Túl későn fogott gyanút.

 

Két olyan, internetes csalásról számolt be csütörtökön a police.hu, amelyeknek Heves megyei áldozatai voltak.

 

Kamu "Bosszúállóval" levelezett a fiatal nő

 

A Gyöngyösi Rendőrkapitányságon tett feljelentést csalás gyanúja miatt egy 31 éves nő, akivel idén februárban közösségi média oldalán felvette a kapcsolatot egy magát amerikai színésznek kiadó személy. Mivel a fiatal nő kedvenc férfi színészéről, a Bosszúálló-filmek egyik szereplőjéről volt szó, így hónapokig leveleztek egymással.

 

Szeptemberben az állítólagos hollywoodi színész felajánlotta, szívesen találkozna női rajongójával, és ennek részleteit menedzserével tudja egyeztetni. A megadott email címen egyeztetettek alapján a naiv nő két részletben több mint 5000 amerikai dollárt utal el a "menedzsernek" a találkozó költségeire. A nő csak azután fogott gyanút, miután újból ugyanekkora összeg utalását kérték tőle, ezt követően tette meg feljelentését.

 

Amint megkapta a pénzt, eltűnt az állítólagos eladó

 

Egy ecsédi férfi egy internetes aukciós oldalon egy nagyértékű mobiltelefont akart megvenni egy ismeretlen hirdetőtől, jóval annak piaci értéke alatt. A férfi 2021. szeptember 30-án el is utalta a kialkudott 100.000 forintos vételárat, azonban az eszközt nem kapta meg és az eladó elérhetetlenné vált az addigi e-mail címén.

 

Mire kell odafigyelni az internetes utalások esetében?

 

A fenti esetek kapcsán a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság a következőkre figyelmeztet:

 

– Legyen óvatos a visszautasíthatatlan ajánlatokkal! Ne vásároljon olyan helyeken, ahol hihetetlenül olcsón árulnak termékeket, szolgáltatásokat.

 

– Szintén érdemes vigyázni a sürgős és kihagyhatatlan lehetőségekkel, melyek kéretlen e-mail formájában, vagy barátok közösségi oldalain keresztül küldött ajánlatként érkeznek!

 

– Ragaszkodjon a biztonságos tranzakciókhoz, ehhez már rendelkezésre állnak a megfelelő szolgáltatók! Ha pedig WIFI-hálózaton keresztül vásárol (otthon vagy egy hotspoton keresztül), mindenképpen győződjön meg róla, hogy biztonságosan használja a hálózatot!

 

– Mindig védje jelszóval eszközeit! Válasszon egy könnyen és egyszerűen megjegyezhető, de mások számára nehezen megfejthető jelszót, és készítsen biztonsági mentést is adatairól!

 

– Mobileszközökön is használjon biztonsági szoftvert, melyek többsége már ingyenesen elérhető a népszerűbb operációs rendszerekhez!

 

– Mindig győződjön meg arról, hogy a virtuális térben partnere valóban az, akinek kiadja magát!

 

– Ha bármilyen gyanúsat észlel, azonnal szakítsa meg a kapcsolatot, pénzt ne utaljon előre!

 

– Ha mégis megtörtént a baj, értesítse a rendőrséget!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló