2023. április 1., Hugó

Riasztó

#heves megye #statisztika #közlekedési baleset

Baleseti statisztikák: Heves megye útjai a legveszélyesebbek között

Barna Benedek 2022.01.16. 14:49

Csak a fővárosban és két másik megyében történt több közlekedési baleset a lakosságarányos statisztika szerint.

 

A múlt év második negyedévében a járványkorlátozások enyhülésével nőtt az autóforgalom, ezáltal több baleset történt – derül ki a KSH 2021 első kilenc hónapjára vonatkozó, lakosságarányos adataiból a napi.hu összefoglalója szerint.

 

A szóban forgó időszakban 10.647 baleset következett be az országban, ez 1,6 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbihoz képest. Hét megyében azonban az előző évhez hasonlóan tovább csökkent a balesetek háromnegyed éves száma. 

 

A népesség számához viszonyítva Veszprém megyében volt a legtöbb baleset, tízezer lakosra 13,5 baleset jutott, szemben a 10,9-es országos átlaggal. Vas megye a második 13,1 balesettel, Budapest a harmadik 12,9-es eredménnyel. A negyedik helyre pedig Heves megye került:

szűkebb haznánkban tízezer lakosra 12,6  közúti közlekedési baleset jutott a kilenc hónapban.

1-16-baleseti stat

Az országos átlag feletti mutatója van még Zala, Bács-Kiskun és Somogy megyéknek, itt 10 ezer lakosra jutó balesetszám 11,4-12,4 között mozgott. A legkevesebb baleset (lakosságarányosan 8,5) Borsod-Abaúj-Zemplénben következett be. 

 

A KSH-statisztikából látható továbbá, hogy a balesetek 3,2 százaléka végződött halállal, 28 százalékukban volt súlyos sérült, 69 százalékuk pedig könnyű sérüléssel járt. A halálos kimenetelű balesetek aránya Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legmagasabb, 5,9 százalékot tett ki. A súlyos sérüléssel járó baleseteket nézve pedig Bács-Kiskun megyében a legrosszabb a helyzet, 40 százalékos volt az arányuk. 

 

(Kép forrása: KSH; indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló