2024. június 18., Arnold Levente

Riasztó

#ügyészség #kutya #állatkínzás #dormánd

Kegyetlen állatkínzás Dormándon: havonta zsebre tette a pénzt, majd étlen-szomjan hagyta a rábízott kutyákat (FOTÓ)

Kovács Dávid 2022.08.04. 09:11

Egy kutya elpusztult, több csontsoványra fogyott, súlyuk felét-harmadát vesztették el.

 

Többrendbeli állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a Füzesabonyi Járási Ügyészség egy 44 éves férfival szemben, aki 2020 telén nem gondozta megfelelően a rá bízott kutyákat Dormándon, közölte a Heves Megyei Főügyészség csütörtökön az Egri Ügyekkel.

 

külterület-LOGÓ

 

A férfi egy olyan gazdálkodó ismerőse volt, aki a falu egyik külterületi ingatanán öt kutyát tartott, de télen nem járt ki rendszeresen a telephelyre. Ezért megkereste ismerősét, akit arra kért, hogy vállalja el az állatok gondozását, rendszeresen etesse, illetve itassa őket az általa biztosított táppal és ivóvízzel. A férfi még pénzt is kapott a kutyák tulajdonosától, részben megbízási díjként, részben azért, hogy legyen miből tápot vásárolnia, ha az időközben elfogyna.

Ám a megállapodás ellenére a férfi nem gondoskodott folyamatosan és megfelelően a kutyákról, ami miatt 2021. január végére az öt eb közül egy éhen pusztult, további három pedig lesoványodott, elvárt testtömegüknek mintegy felét-harmadát elveszítették. "Ez a hosszú időn át tartó állapot a kutyáknak különös szenvedést okozott, figyelemmel arra is, hogy elkerített helyen voltak elzárva, ami miatt semmilyen más módon nem juthattak táplálékhoz" – állapította meg az ügyészség.

A férfi havonta átvette a gondozásért felajánlott pénzt, ám a mulasztásairól és az ebek állapotáról nem tájékoztatta a megbízóját. A járási ügyészség próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására és pártfogó felügyelet elrendelése tett indítványt.

 

A Büntető Törvénykönyv értelmében aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, illetve gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzást – egyebek mellett – az állat különös szenvedését okozva követik el.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló