2021. november 28., Stefánia

Riasztó

#eger #gyermekvédelem #egri járási ügyészség #kiskorú

Alkoholista apa, nyugtatókon élő anya, kosz, éhezés – Az egri bíróság eltilthatja a gyerekeiktől a szülőket

Székely Zoárd 2021.05.11. 09:00

Senki sem kívánna magának ilyen gyerekkort.

Kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség azokkal a szülőkkel szemben, akiknek öt gyermekét nevelésbe vette a hatóság derül ki a megdöbbentő esetet feldolgozó közleményből. 

 

A pár élettársi kapcsolatából 2004. és 2016. között öt kiskorú gyermek született, akik közül az elsőszülött fiú súlyos betegségei miatt teljes körű ápolásra és gondozásra szorult. Az alkoholista életmódot folytató apa és a sokszor nyugtatókhoz nyúló anya között gyakoriak voltak a veszekedések, melyeknek a gyerekek is tanúi voltak. A szülők közötti kapcsolat 2018 tavaszán végleg megszakadt, ekkor az apa elköltözött otthonról és ezt követően semmilyen formában nem támogatta a családját.

A gyermekek többször éheztek, ruházatuk koszos, piszkos volt és tetvesek is voltak. A folyamatos higiéniai, lakhatási és egyéb problémák miatt a sértetteket a kortársaik kirekesztették, barátokra, társakra nem találtak, emiatt zárkózottak lettek.

Mindezek, valamint a tanköteles gyermekek sorozatos igazolatlan iskolai hiányzásai és a hatósági előírások így a gyermekek iskolába járásának és megfelelő lakhatásuk biztosításának nem teljesítése miatt 2016-ban egy, majd 2018-ban további négy sértettet védelembe vettek a hatóságok.

 

A szülők nem tettek eleget a nevelési, felügyeleti és gondozási kötelezettségüknek, a kiskorúak érzelmi, értelmi és testi fejlődését is súlyosan veszélyeztették. A gyerekeket a hatóságok a családból kiemelték, intézménybe, illetve nevelőszülőkhöz kerültek.

 

Az Egri Járási Ügyészség most benyújtott vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a szülőkkel szemben felfüggesztett szabadságvesztés mellett szabjon ki foglalkozástól eltiltást, továbbá szüntesse meg a kiskorú gyermekeik kapcsán a szülői felügyeleti jogukat is.

 

Címlapfotónk illusztráció. Forrás: Pixabay

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló